2010s vol.5

Hola,

No s'acaba només l'any sinó també la dècada. En aquests deu anys, de l'any 2010 fins aquest 2019, no han estat un mes a mes en la música cantada en català. Hi ha grups que s'han assentat i altres han nascut, però han estat molts que han provocat un canvi en dues direccions. Una un element més indie i una altra cap a un tipus de música més festiva i alegre.
El grup Manel va aparèixer a la frontera entre dècades però s'ha consolidat en aquesta com un dels grups catalans que canten en català més coneguts en el món. El seu tema Aniversari va aparèixer en el seu segon àlbum de 2011, el primer de la dècada, anomenat 10 milles per veure una bona armadura. Blaumut, ja només amb el nom ens transporta a que alguna cosa serà màgic, estrany, fora del comú. Ells si són un grup nascut en aquesta dècada i ho va fer amb temes com aquest Pa amb oli i sal de 2012 del seu primer àlbum El turista. Els amics de les arts, van néixer com els Manel entre dècades, encara que la seva gran explosió s'ha produït en la dècada dels 10. En el seu àlbum de 2012 Espècies per catalogar apareixia un dels seus grans èxits Louisiana o a els camps de cotó. La carrera musical de Joan Dausà dóna inici el 2012 però ja abans havia actuat en sèries i pel·lícules, raó per la qual també li ha posat banda sonora a algunes d'elles. El seu tema La gran eufòria pertany al seu àlbum Ara som gegants de 2018. Mishima porten creant música des d'inicis de segle, però és arribant a la nova dècada que abandonen l'anglès en les seves cançons i ho canvien pel català. Un dels seus èxits és Qui més estima de 2017 que apareix en el seu àlbum Ara i res. Torno a ser jo, és el tema dóna nom a el disc de Oques grasses de 2019. Un altre d'aquells grups que fa deu anys no existia.
Animal és un grup de la nova dècada que s'encaixa mes en la música festiva i alegre com demostra aquest Només amb tu de 2016 del seu àlbum Més enllà de les paraules. Els Catarres van explotar el 2011 retratant a la joventut catalana amb el seu tema Jenifer, on un jove relatava el seu amor per ella fent saltar tots els estereotips. Miki Nuñez és un d'aquests nois que sorgeixen d'un talent show i fins i tot va representar a Espanya a Eurovision. Potser per la seva proximitat artística, i col·laboracions, amb el grup La pegatina les seves cançons s'assemblen molt. Miki no dubta a cantar tant en català com en castellà. Així tenim un dels primers temes de la seva carrera el tema Celebrem de 2019. Buhos va començar fa més de deu anys però va ser amb la dècada dels 10 que es van passar del castellà al català. Entre els seus èxits hi ha el tema Volcans del seu últim àlbum La gran vida del 2018. Els Getrudis són un grup que van començar amb el nou segle, però va ser sobre 2015 que van donar un gir al seu so. Ara els tenim en to mes festiu com amb temes Tan lluny de tu del seu àlbum Ara volo alt de 2016, on col·labora La Mari. Doctor Prats no tenen ni una dècada de vida, però això no els impedeix ser un dels referents actuals. El seu tema Ara! pertany al seu àlbum de 2016 Aham Sigah. Si començava la llista amb Manel que potser siguin el màxim exponent del so mes pop de la música en català dels 10, aquesta acaba amb Txarango que són el màxim exponent de la música mes festiva. Van néixer el 2010 i acaben d'anunciar que el 2020 trauran el seu últim àlbum, realitzaran gira i es dissoldran. Així que cal aprofitar per sentir en directe, potser per última vegada, temes com aquest Music de carrer del seu àlbum Som riu de 2014.
Pel que fa a música interpretada en català la dècada dels 10, ha estat un punt d'inflexió important, a veure que ens porten els nous temps.

Comentaris

Entrades populars