¡Armes a l'espatlla!

Hola,

Des de que ahir var ser una de les pel·lícules més nominades per els Oscars 2020 i la guanyadora del Globus d’or, tot el món parla de lo increïble  que és el 1917. No la he vist, però voldrà fer cinc recomanacions cinematogràfiques per si voleu summergir-vos en històries de la Primera Guerra Mundial, abans o després de veure aquesta.

El sergent York (1941). Sargent York. Dirigida per Howard Hawks i protagonitzada per Gary Cooper, on ens expliquen les experiències d’un heroi de guerra a tornar a casa.

Camins de glòria (1957). Paths of glory. Dirigida per Stanley Kubrick i protagonitzada per Kirk Douglas, és un dels majors alegories pacifistes de la història del cinema. Basada en el llibre del mateix nom de Humphrey Cobb.

Lawrence d'Aràbia (1962). Lawrence of Arabia. Dirigida per David Lean basada en les memòries de T.E. Lawrence. Pel·lícula protagonitzada per Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn i Omar Shariff, que explica les aventures d’aquest oficial britànic  pels desserts d'Aràbia. Per primer cop, la guerra passava a llocs tan diferents del món.

Gallipoli (1981). Gallipoli. Pel·lícula de Peter Weir, amb un jove Mel Gibson entre els protagonistes. En ella, ens expliquen com els australians enviaven tropes a Turquia per lluitar en aquesta guerra que els quedem molt lluny.

Llarg diumenge de festeig (2004). Un long dimanche de fiançailles. Dirigida i escrita per Jean-Pierre Jeunet, a partir de l'obra del mateix nom de Sébastien Japrisot. Com a protagonistes tenim Audrey Tautou i Gaspard Ulliel, i tot una currua d'actors francesos. I entre ells cameos de Marion Cotillard o Jodie Foster. Al mateix estil Amélie, Jeunet i Tautou repeteixen amb aquesta història màgica i romàntica immersa a la Primera Guerra Mundial.

bonus track: Charles Chaplin, pacifista actiu , ja va retratar aquesta guerra a ¡Armes a l'espatlla! (1918). Brad Pitt va aconseguir una bona part de la seva fama amb Llegendas de passió (1994) de Edward Zwick junt amb Anthony Hopkins, Aidan Quinn, Julia Ormond i Henry Thomas. Tot i que no poguem veure batallas veiem els efectes de la volta del heroi. Douglas Fairbanks el 1930 i Errol Flynn el 1938 ens expliquen més o menys la mateixa història dels aviadors de la Primera Guerra Mundial, amb el títol en anglès de The dawn patrol (La patrulla de l'alba) El 2014 es va fer El mestre de l'aigua, dirigida i protagonitzada per Rusell Crowe que des d'un altre punt de vista, un pare que buscarà els seus fills allistats fins ben lluny, de la surrealista de la situació dels australians a Turquia. O per acabar Spielberg aportant la seva visió amb War Horse el 2011.

Comentaris

Entrades populars