Sortir-se del camí

Hola,

Fa uns dies vaig descobrir la història de la moneda que va trobar Jacob Moffit a Illinois en 1871. Per si voleu aprofundir la història surt al llibre "El llibre dels condemnats" de Charles Fort, i l'extracte us el deixo al final.
El resum de la història és que excavant, Moffit, troba una moneda estranya a certa profunditat. Li estranya perquè en aquesta profunditat els arqueòlegs saben que no poden trobar monedes com aquella. Potser estava en una capa superior i algun moviment tectònic la va enfonsar. Total que l'envia a analitzar i li diuen que poc mes que és un frau.
La moneda s'han perdut i només queden un parell de gargots, i els informes i anotacions de Moffit i de el professor Leslie, que va ser qui la va analitzar. El problema ve que si Moffit hagués fet el descobriment a Europa, Leslie segurament no hagués dubtat a catalogar-la com romana, fenícia o alguna cosa semblant. Moffit no va quedar convençut i Fort, què alguns qualifiquen un dels primers classificadors d'expedients X, tampoc i per aquest motiu ho inclou en el seu llibre que va exactament d'això. Esdeveniments, amb verificació científica pel mig, que han estat "descartats" per ser massa estranys.
Segurament té una explicació molt lògica que una moneda com aquesta acabés enmig de l'actual Illinois. Segurament és una anècdota curiosa i xula de relatar. Molt probablement sigui alguna cosa impossible de demostrar, però déu ens guardi de voler sortir-nos de la doctrina oficial.


"Al juliol de 1871, Mr. Jacob Moffit, de Chillicothe, Illinois, va enviar a les autoritats científiques del seu temps la fotografia d'una peça de moneda que havia desenterrat a una profunditat de trenta-sis metres. Si es jutja pels estàndards científics convencionals, tal profunditat sembla extraordinària. Els paleontòlegs, els geòlegs i els arqueòlegs es jutgen pel que fa a cadascun dels seus debats sobre l'antiguitat d'una sepultura. Però la mort no és més que un fals estàndard, un tremolor de terra pot enterrar a trenta-sis metres de la superfície una peça contemporánea. Segons un observador, la peça és d'un gruix molt uniforme, i no és producte d'un martell primitiu : «Fa olor de taller». Però, de creure a professor Leslie, és un amulet astrològic. «Porta la marca de Peixos i el Lleó.» Amb la mateixa mica de bona voluntat, es pot trobar la marca del seu rebesavi, la dels creuats o la dels maies, en tot el que surt de Chillicothe o d'una subhasta pública. Tot el que s'assembla a un gat o un peix vermell recorda el Lleó o a Peixos. Afegiré més que, per virtut d'algunes distorsions o supressions, no hi ha res que no es pugui semblar a un gat o un peix vermell. Temo perdre aquí una mica de la meva paciència. Ser condemnat per Gegants adormits, interessants putetes i estimables pallassos, no fereix en res la meva poca vanitat. Però els arqueòlegs representen els baixos fons del diví, un arcaic parvulari de l'intel·lecte, i és irritant veure que una cohort de nadons polsosos pretenen imposar-nos el seu judici. El professor Leslie descobreix llavors, amb la mateixa voluntat arbitrària que veuria al pont de Brooklyn el resultat d'una broma de col·legial, que «la peça és el resultat d'una mistificació, de la qual és innocent seu propietari actual. Es tracta d'una fabricació relativament moderna, que data potser de al segle XVI, probablement d'origen hispà o franc-americà ». Per descomptat, el professor Leslie menysprea el fet que no hi ha res francès o espanyol en la famosa peça. La llegenda, precisa, se situa «entre l'àrab i el fenici, sense ser ni d'un ni d'un altre». El professor Winchell, que la va examinar, diu a Sparks from a Geologist 's Hammer, al respecte d'aquests motius rudimentaris (formes d'un animal o d'un guerrer o d'un gat i d'un peix vermell, segons les preferències), que no han estat ni cisellades ni gravades, sinó més aviat «com atacades per un àcid». Semblant mètode és desconegut en la numismàtica i en tota la superfície del planeta"

El llibre dels condemnats de Charles Fort

Comentaris

Entrades populars