La natura no negocia

Hola,

Avui s'han reunit els membres de la UE (Unió Europea) per discutir els nous moviments per solucionar la crisi climàtica. Per alguna raó, que no va més enllà de la publicitat, han convidat Greta Thumberg a intervenir. Publicitat perquè ahir 34 joves activistes publicaven està carta oberta (aquí teniu l'original per si hi ha errors de traducció) en la qual ja avançaven el que se suposa que han acordat avui i la resposta de el moviment. Bàsicament la proposta de UE es resumeix en "Anem a veure si hem reduït les emissions al 2050". La carta el que afirma, que és el mateix que porta proclamant Greta en nom dels científics des de fa gairebé dos anys, és que si el 2030 no hem arribat a emissions igual a zero, el mal serà irreversible.

Qualsevol llei o política climàtica que no es basi en la millor ciència actual disponible i no inclogui l'aspecte global de l'equitat o la justícia climàtica, principis al cor de l'Acord de París, farà més mal que bé.
Aquesta llei envia una forta senyal que s'estan prenent mesures reals i suficients quan en realitat no és així.
També suggereix que vostès, els nostres líders electes, entenguin completament la situació en què ens trobem i que podem "arreglar la crisi climàtica" dins de el sistema actual sense fer cap sacrifici.
El fet difícil és que ni la consciència ni la política necessària estan a la vista. Estem en una crisi que mai ha estat tractada com una crisi.
Durant més d'any i mig hem estat sacrificant la nostra educació, protestant contra la seva inacció. El setembre passat, més de 7.5 milions de persones a tot el món van sortir als carrers, exigint que s'uneixin darrere de la ciència i ens donin un futur segur.
Però, clarament, això era massa demanar.


Taxa de carboni

Les nostres taxes de carboni que desapareixen ràpidament són el resultat final que resumeix la millor ciència climàtica disponible en l'actualitat. No importa com insuficients puguin ser, són el full de ruta més fiable que tenim per salvaguardar les condicions de vida futures per a la humanitat. I, no obstant això, els encarregats de formular polítiques, els mitjans de comunicació i els qui estan en el poder els ignoren per complet.
Això ha de canviar a partir d'aquest mateix moment.
Cap pla, política o compromís serà gairebé suficient sempre que seguim ignorant la taxa de CO2 que s'aplica per avui.
"Emissions netes zero per al 2050" per a la UE equival a rendició. Significa donar-se per vençut. No només necessitem objectius per només 2030 o 2050. Sobretot, els necessitem per al 2020 i cada mes i any següent.
A causa que els objectius distants d'emissió neta zero no significaran absolutament res si seguim ignorant el pressupost de diòxid de carboni, que s'aplica per avui, no per a un futur llunyà. Si les altes emissions continuen com ara, fins i tot durant alguns anys, la taxa restant aviat s'esgotarà completament.
I fins que tinguem les tecnologies que a escala puguin reduir les nostres emissions a menys, llavors hem d'oblidar de zero net o "neutralitat de carboni". Necessitem zero real.
Si desitja complir amb els compromisos que va signar en l'Acord de París, les nostres emissions de carboni han d'arribar a la seva fi. I la ciència ens diu que el procés ha, dràsticament, de començar avui.
I com que aquestes tecnologies d'emissions negatives en les que vostè confia no existeixen avui a escala, simplement hem de deixar de fer certes coses. Fins i tot si això significa que hem de canviar la nostra economia.
Aquesta és la incòmoda veritat de la qual no pots escapar, no importa quant vulguis i quant ho intentis. I com més segueixis fugint d'aquesta veritat, més gran serà la teva traïció cap a les generacions futures.


Punts d'inflexió

Una idea molt popular entre els responsables polítics sembla ser reduir les nostres emissions a la meitat per 2030. Però permeti'ns recordar-los una vegada més: això és només per a una probabilitat estimada de el 50% de mantenir-se per sota d'un augment de temperatura mitjana global de 1.5C, segons l'IPCC.
I aquestes probabilitats insuficients ni tan sols inclouen la majoria dels circuits de retroalimentació, punts d'inflexió no lineals ni escalfament addicional ocult per la contaminació de l'aire que amenaça la vida.
No obstant això, sí que inclou suposicions que les generacions futures d'alguna manera podran absorbir centenars de milers de milions de tones de CO2 de l'atmosfera amb tecnologies que mai podrien existir a escala, i definitivament no ho faran en el termini que hem de mantenir en línia amb l'Acord de París.
I atès que aquest pressupost és global, no inclou l'aspecte essencial de l'equitat. Això vol dir que si la UE optés per aquestes probabilitats extremadament desfavorables, encara hauríem de fer molt més d'una reducció de l'50% per al 2030 per compensar els països en desenvolupament que necessiten poder millorar el nivell de vida dels seus ciutadans. Perquè això és el que diu clarament l'Acord de París i això és per al que tots s'han inscrit.
Fins i tot un nen pot entendre que aquestes probabilitats són massa arriscades. Nosaltres, com els joves que haurem de viure amb les conseqüències d'aquesta crisi que no creem, els trobem inacceptables.
Ens neguem a acceptar aquestes probabilitats.
La millor oportunitat que tenim per mantenir-nos per sota d'un augment de temperatura mitjana global de 1.5C, donada per l'IPCC, és un 67% de probabilitat. Per donar-nos aquestes oportunitats, tenim un pressupost de menys de 340 Gt de CO2 per emetre a nivell mundial per romandre dins d'aquest objectiu. Amb els negocis d'avui en dia, aquest pressupost només durarà uns vuit anys més.
I, novament, tingui en compte que els riscos addicionals de punts d'inflexió i bucles de retroalimentació, així com l'exclusió de l'aspecte de l'equitat, que s'apliquen al pressupost de l'50% també s'apliquen a aquest, el que fa que fins i tot aquesta opció estigui molt lluny de ser segura.


Justícia climàtica

Aquests pressupostos mai s'han tingut en compte en la política actual. Mai s'han comunicat als principals mitjans de comunicació. I, no obstant això, aquí està tractant de crear lleis i polítiques, un cop més ignorant per complet.
Pretendre que el seu pla o política, sense tenir en compte la ciència unida, ha de resoldre d'alguna manera la major crisi que la humanitat hagi enfrontat.
Pretendre que una llei, que ningú ha de seguir, és una llei. Fent veure que pots continuar construint i subvencionant nova infraestructura de combustibles fòssils, mentre mantens llacunes per la desastrosa desforestació "verd".
Pretendre que deixar de banda l'aspecte global de l'equitat i la justícia climàtica no arriscarà tot l'Acord de París.
Pretendre que les paraules buides faran que l'emergència desaparegui. Aquesta arrogància ha d'arribar al final.
No estarem satisfets amb ni més ni menys que un camí basat en la ciència que ens proporcioni l'oportunitat possible per salvaguardar les condicions de vida futures per a la humanitat i la vida a la terra tal com la coneixem.
Qualsevol altra cosa és rendir-se. Aquesta llei climàtica és rendició, perquè la natura no negocia i no pots fer "tractes" amb la física.
I no li permetrem rendir-se en el nostre futur.
Fins que et prenguis això seriosament, romandrem aquí als carrers. Fins que et prenguis això seriosament, seguirem repetint la ciència. Fins que el prengui seriosament, li direm que es vagi a casa, estudiï els fets i torni quan hagi fet la seva tasca.

Signants:

Greta Thunberg, Suècia
Luisa Neubauer, Alemanya
Adélaïde Charlier, Bèlgica
Anúna De Wever, Bèlgica
Saoi O'Connor, FFF Irlanda
Bianca Castro, FFF Portugal
Valentina Burdukovska, FFF Letònia
Liene Kņaze, FFF Letònia
LIVA Ašmane, FFF Letònia
DArtà Anna Celma, FFF Letònia
Laura Treimane, FFF Letònia
Aleksandrs Lapinskis, FFF Letònia
David Wicker, FFF Itàlia
Chloe Motolese, FFF Itàlia
David Wicker, FFF Itàlia
Isabelle Axelsson, Suècia
Julie Schummer, Bèlgica

Stijn Warmenhoven, Països Baixos
Robert Schüller Zakas, FFF Grècia
Maria Papatheodorou, FFF Grècia
Ell Jarl, FFF Suècia
Simon Lagerlöf, FFF Suècia
Rikke Damgaard Nielsen, FFF Dinamarca
Elijah Mckenzie-Jackson, FFF Anglaterra
Dave Kock, FFF Lituània
Saule Zokaityte, FFF Lituània Alvin Farrugia, FFF Malta
Venus Langely, FFF Malta
Lena Selyem, FFF Hongria
Cléophée Fusier, FFF Romania
Camille Salar, FFF Romania
Mia Luka Vincetić, FFF Croàcia
Maria Serra, FFF Espanya
Alby Kotěšovec, FFF República Txeca


Comentaris

Entrades populars