El dia que no va succeir res

Hola,

El passat dia 8 de juliol es van complir 72 anys des de la publicació en premsa de l'accident de globus meteorològic més famós de la història de la humanitat. Els fets van passar als afores de la ciutat de Rosswell en l'estat nord americà de Nou Mèxic.
Uns dies abans al juny, en una granja propera a Rosswell, Mac Brazel troba unes estranyes restes al camp. El dia 5 de juliol ho comunica a les autoritats i el dia 7 el diari publica la notícia donada per l'exèrcit, que va ser qui va recollir les restes, que deia: "RAAF captures flying saucer on ranch in Rosswell region" (La RAAF captura un plat volador en un ranxo a la regió de Roswell) Dies més tard el propi exèrcit va emetre una altra notícia on desmentia que fos res d'origen extraterrestre, sinó que era un globus meteorològic del projecte Mogul construïts amb la intenció d'espiar l'URSS. La notícia no va tenir massa repercussió fins que el 1978 un parell d'investigadors van convertir els fets en part de la cultura popular, afirmant que a Rosswell el que va succeir va ser un accident amb una nau extraterrestre i que d'ella vam recollir éssers d'altres planetes.
Això és un petit resum però a internet teniu informació i desinformació a dojo sobre el tema. El terme flying saucers, o plats voladors, ve de l'explicació del testimoni d'uns dels primers casos recollits en premsa ja a mitjans segle XX. El testimoni, un pilot comercial, va veure uns objectes estranys sobrevolant-lo que emetien llums. En ser preguntat pels periodistes per la seva forma va dir que era com una d'aquests petits plats (saurce en anglès) que s'utilitzen per al cafè, però posats del revés. Des de llavors la premsa a qualsevol objecte volador no identificat se li va començar a anomenar plat volador (flying saucer). No va ser fins anys mes tard que Josef Allen Hynek, treballant per al projecte Blue book, projecte dut a terme pel govern dels Estats Units que oficialment intentava donar explicació als estranys avistaments d'objectes volants en els cels del país, no va encunyar el terme U.F.O. (Unidentified Flying Object) que nosaltres traduïm per O.V.N.I. (Objecte Volant No Identificat).
Tot i que el tema sembla alguna cosa aparegut al segle XX si repasses la història de la humanitat et trobes relats amb ovnis i éssers no humans des dels inicis. Els hem anomenat núvols sagrats, raig de déu, ocell de foc, carros de foc, catifa voladora, ... i ho hem atribuït a esperits, déus, genis, ... els hem pintat en coves, els hem introduït en faules i històries fundacionals o fantasiegem amb ells en novel·les. Però arriba un moment des que amb els telescopis podem començar a veure millor Mart i a partir de que els germans Wright ens ensenyen que no és tan difícil això de volar, encara que ja ho fèiem, que vam començar a anomenar-los ovnis i extraterrestres.
Al final del cas Rosswell només podem treure un parell de coses clares. Que hi ha objectes que solquen els nostres cels que els governs no controlen i els preocupa. I que en Rosswell va passar alguna cosa amb un d'aquests objectes i per raons que desconeixem intenten amagar el que va succeir a qualsevol preu, perquè aquell dia en Rosswell no va passar res.

Comentaris

Entrades populars