Preguntes i respostes sobre la crisis climàtica

Hola,

La Greta Thunberg ja ens diu que el clima no és pren vacances i per tant ella tampoc. Així que a part de les seves protestes tots el divendres també concedeix espai els medis de comunicació. El diari britànic The guardian li va traslladar preguntes de gent famosa i anònima que ella no ha dubtat en respondre. L'article complert el teniu aquí, les preguntes i respostes traduïdes a continuació:

Preguntes de fans famosos

Maisie Williams (Actriu)
Què poden fer les persones que et llegeixen avui per tenir un impacte?

Un bon començament és informar-te. Llegir i intentar entendre el problema. És molt depriment, però absolutament necessari. Un cop s'hagi adonat de la situació, sabrà què fer. I després difongueu aquesta informació a altres persones. A continuació, hi ha moltes coses que podeu fer en la vostra vida quotidiana. Sent vegans, deixeu de volar i tingueu una botiga de proximitat per exemple. Per descomptat, necessitem un canvi de sistema. Però crec que no es pot canviar de sistema sense canvis individuals. En el debat del clima d'avui, molta gent no us escoltarà a menys que practiqueu mentre prediqueu i viviu amb l'exemple. I necessitem que tothom escolti. Per tant, fer alguns canvis personals val molt la pena.

Parlamentari Jeremy Corbyn (Líder del partit laborista)
Com hauran de viure i treballar els joves d'avui en un futur diferent per causa del canvi climàtic?

Al hemisferi nord, les diferències immediates poden no ser molt sorprenents. Però hem de treure ràpidament tots els combustibles fòssils de la nostra vida quotidiana i deixar-los a terra. Això és el que sembla que la majoria dels polítics no entenen. No n'hi ha prou amb reduir les emissions. En el hemisferi sud, però, les persones ja estan molt afectades. Hi ha una catàstrofe continuada a moltes parts del món. I això ja afecta centenars de milions de persones. Per descomptat, hi haurà molts beneficis per canviar a una economia verda. Però cal recordar que això és sobretot una emergència, no una oportunitat per crear un nou creixement econòmic verd. Necessitem una nova forma de pensar.

Jameela Jamil (Actor i militant)
Com podem donar-te suport més eficient i eficaç el teu treball increïble? (PD: Gràcies pels teus esforços, ets una persona més inspiradora).

Sembla que l'activisme està funcionant. Així, animaria a la gent a ser activistes. I si tens una gran plataforma, ressalta la crisi i comunica la informació. Hi haurà vagues globals sobre el clima els dies 20 i 27 de setembre. Necessitem que tothom hi participi. Fins i tot adults i sindicats, etc. I, per descomptat, ho fem tots els divendres. Tothom és benvingut.

Simon Armitage (Poeta premiat)
En general, quina ha estat la invenció més catastròfica de la humanitat?

No crec que hi hagi un invent més peculiar. Tots ells es combinen amb els nostres sistemes actuals. Però la idea que puguem excavar quantitats astronòmiques de biomassa fosilitzada, comprimida i gravar-la a l'atmosfera sense pagar-ho és bastant catastròfica. I també el pensament d'un creixement econòmic etern en un planeta amb recursos limitats.

Lily Cole (Model i activista)
Saps en que t'agradaria treballar en el futur? T'interessaria entrar en la política, per exemple?

Crec que m'agradaria treballar on em senti més necessària. M'encantaria estudiar ciència, però els fets científics ja hi són. Ara hem de comunicar aquests fets i després prendre accions polítiques. La política d'actualitat no m'interessa gaire, es tracta de competir, i on és més important el com ho dius que el contingut del que realment estàs dient. Això ha de canviar.

Sigrid (Cantant i compositora)
Alguna vegada et sents aclaparada per l'enorme seguiment que tens ara? (PD: Ets una persona tan notable, i tot i que les coses semblen molt fosques, espero que tinguis temps per estar orgullosa de quantes persones has compromès amb la teves paraules. Ben fet!)

Sí, per suposat. El que ha succeït durant els últims mesos és molt difícil d'aconseguir. Mai no hauria esperat res semblant.

David Lammy (Diputat laborista de Tottenham)
Pots ser políticament conservador, és a dir, de dretes, i estar a favor del creixement, a favor del capitalisme i dels beneficiaris amb ànim de lucre i seguir recolzant el moviment del canvi climàtic i els problemes verds?

No sóc jo qui ho ha de dir. Només estic comunicant els fets científics. Aquesta pregunta probablement no és possible respondre sense una opinió personal i ho deixo això als altres. Però crec que podem dir amb seguretat que totes les ideologies han fracassat. Si alguns han fracassat més que altres, llavors han de ser d'altres que ho diguin.

Stewart Lee (Còmic)
Ets la meva nova heroïna i realment m'has ajudat a explicar què passa a els meus fills. Com mantens la calma quan la gent fa servir atacs personals per provar de soscavar el teu treball?

Ja ho esperava. Si no enteneu completament la ruptura climàtica que s'està produint, llavors el que jo i els altres escolars vaguistes fem els ha de semblar molt estrany... i com que la majoria de la gent no és conscient, això és, lamentablement, el que jo esperava. I no crec que pugui fer molt sobre això. Fins i tot si continués demostrant-los el que està mal fet amb fets i arguments, inventarian coses noves per atacar el moviment climàtic o a mi. Però sempre crec que em segueixin amb insults i teories conspiratives, és bo. Això demostra que no tenen cap argument. I que ens consideren una amenaça perquè tenim un impacte.

Rutger Bregman (Historiador i autor)
Creus que els éssers humans són generalment egoistes i se centren en les seves pròpies necessitats, o creus que els éssers humans són naturalment cooperatius, empàtics i creatius? O alguna cosa intermitja? I la teva visió de la humanitat determina el teu activisme?

No crec que els humans siguin naturalment dolents. Però, en circumstàncies equivocades, podem ser molt egoistes i cobdiciosos, com ara. Es pot ensenyar a la gent a ser bona o dolenta. Crec que tots necessitem ajuda per centrar-nos en les coses correctes. Amb més de 7.000 milions de persones al planeta, hem de cooperar. No crec que continuem arruinant la biosfera perquè siguem dolents. Estic convençuda que ho fem perquè no estem plenament informats de les conseqüències de les nostres accions. I això és molt esperançador per a mi, perquè crec que una vegada que sabem canviarem. Això té un gran impacte en el meu activisme, perquè la gent és adaptable i els canvis necessaris no són impossibles.

Jane Goodall (Fundadora de l'Institut Jane Goodall i missatgera de pau de l'ONU)
El programa Roots & Shoots de l'Institut Jane Goodall implica milers de joves de totes les edats en aproximadament 60 països. Centenars de grups treballen en projectes relacionats amb la crisi climàtica. Creus que és important que els joves han d'arremangae-se i actuar, a més de marxar? Si és així, què suggeriries?

Sí, tot és necessari. Hi ha milers de maneres d'actuar. Per exemple, plantar arbres, recollir les escombraries, unir-se a una organització o moviment que marqui la diferència i, especialment, tractar d'influir en els adults i pressionar a les persones al poder. Vaig començar el meu activisme a casa, canviant els hàbits i les formes de pensar dels meus pares i familiars.

Preguntes dels lectors

Hi ha dies en què sents que "no hi ha esperança, estem condemnats"? Si és així, d'on treus la motivació per seguir lluitant?
Ali B Kord, Sydney, Austràlia

Sí, no teniu ni idea ... Però això no és motiu per abandonar. Mai hem de donar-nos per vençuts. M'he mentalitzat i he decidit no renunciar mai.

He treballat al sector del medi ambient durant els darrers cinc anys. He passat a vegetarià, amb prou feines volo (i ho compenso quan ho faig) i reciclo cada dia. El problema és que sovint em resulta impossible fer que els altres entenguin la gravetat de la situació. Alguns consells sobre com persuadir eficaçment a la gent?
Craig Blyth-Moore, Edimburg

Crec que la combinació amb l'activisme funciona. Si cada vegada hi ha més gent que comença a comportar-se com en una crisi, més gent ho entendrà.

Les persones en situació de pobresa tenen poc o cap concepte de canvi climàtic perquè només estan treballant i sobrevint. Com arribem a aquestes parts de la societat?
Mike Jarrey, Gant, Bèlgica

Bona pregunta. Crec que hem de fer-los conscients que els problemes relacionats amb el clima són també la clau per a altres problemes. Com la igualtat i la injustícia social i els drets humans. La qüestió sobre el clima es solida, la ciència es blanc o negre. Com més aviat s'adonin d'altres moviments, millor.

Has demanat una vaga global sobre el clima el 20 de setembre. Què opines de la possibilitat d'una vaga general contínua i dels impactes que podria tenir sobre els negocis globals?
Thomas Kane, Stockport

Els nens demanem que els adults s'uneixin a nosaltres els dies 20 i 27 de setembre. Per tenir un impacte real, hem d'arribar a l'escenari on tenim vagues generals contínues. Això tindrà un impacte enorme en l'economia habitual. Cal arribar aviat. Obriria els ulls de la gent i posaria les coses en perspectiva.

Tinc 21 anys i tinc molts problemes. Sóc discriminat i invalidat per la meva edat. M'han dit que no entenc "com funciona el món" i que les meves experiències no compten. Com fas retrocedir l'edatisme i continues aixecant la veu?
Gayane Aghabalyan, Erevan, Armènia

No m'importa l'edat. Tampoc em preocupo per aquells que no accepten la ciència. No tinc tanta experiència i, per tant, escolto més. Però també tinc dret a expressar la meva opinió, no importa la meva edat. A més, ser jove és un gran avantatge ja que veiem el món des d'una nova perspectiva i no tenim por de fer canvis radicals.

Com a professor de biologia, recolzo les teves accions perquè veig el planeta des de la perspectiva de l'ecologia. Vull cridar l'atenció sobre dos gràfics importants que es poden veure on-line basant-se en l'actual evidència científica disponible. El primer és el creixement de la població humana i l'escalfament global i el segon és el creixement de la població humana i les extincions. Tots dos tenen correlacions gairebé perfectes. Creus que tenim la responsabilitat de gestionar el creixement de la població per salvar el planeta?
Colin Pascoe, Bath

El problema no és la gent. És el que fem. Però, per descomptat, és més difícil viure de manera sostenible amb més persones al planeta. Però aquestes solucions no es poden debatre a nivell personal, sinó que s'han de gestionar a nivell global. Si volem controlar el nombre de persones a la Terra, suposo que hem de començar amb els alts emissors. Aquest debat trigaria dècades i no deixaria espai per resoldre altres problemes. Simplement és massa gran per a nosaltres els individus. Segons la meva experiència, l'argument "som massa persones" s'utilitza com a excusa per no actuar. Tant si comencem a controlar els naixements o no, necessitem arribar a zero emissions.

Com podem fer arribar el missatge a països com Xina i Rússia, que no tenen els mitjans de comunicació lliures?
John Telling, Tunbridge Wells

Fem el que podem fer. Jo, per exemple, no puc votar a la Xina ni a Rússia. Tampoc controlo els mitjans de comunicació a la Xina ni a Rússia. Només puc fer el que puc. I si hi ha prou gent que enfronta el clima i el medi ambient, finalment es difondrà a altres països. Potser fins a Xina i Rússia. Hem de centrar-nos en el que podem fer. No és el que no podem fer.

Sóc un vell sense fills. Per què he de preocupar-me del que passa amb el planeta després de la meva mort?
Confundido, on-line

Potser creus en alguna cosa? Com el karma, la fe? O la moralitat? O simplement perquè és el que cal fer.

Com expliques que, malgrat les troballes dels científics i l'alarmant informe de l'ONU, algunes persones continuen negant o ignorant la crisi climàtica?
mdivet, on-line

No crec tant en la negació. Crec que tampoc no ho entenen completament o no accepten els fets. Això és degut a que els fets no s'adapten a la seva idea de com són o haurien de ser les coses. Per exemple, la seva ideologia o religió. Acceptar l'emergència climàtica és admetre que tots hem fracassat, de manera important. I això no és fàcil de fer.

És massa tard?
ID0658798, on-line

No, la majoria dels estudis mostren que encara és possible dins de les lleis de la física evitar els pitjors escenaris. Però no és possible si continuem com avui. I hi ha la possibilitat que hi hagi resultats positius també, una vegada que comencem a actuar. No ho sabem.

Hi ha una qüestió assolible que hauríem de prioritzar?
Kim Williams, Birmingham

Tractar la crisi com una crisi. Perquè no podem resoldre una emergència sense tractar-la. Hem de mirar la imatge completa i fer tot el possible.
Espero que mi micrófono esté encendido. Espero que todos puedan escucharme.


Autor: Anders Hellberg

Comentaris

Entrades populars