Privacitat vs intimitat

Hola,

Les xarxes socials fan que qualsevol cosa es magnifiqui de manera que no havíem vist, segurament la raó és perquè per primera vegada en la història som milions de persones que fem les mateixes coses alhora i ara sobre ens assabentem. Si al segle III abans de Crist algú a Roma feia el repte de llançar-una galleda d'aigua freda per sobre, ningú a Osaka s'assabentava. Ara en canvi hi ha un nen d'Osaka veient en bucle el vídeo d'un senyora a Roma que es llença l'aigua per sobre.
Així polèmiques com la privacitat i la intimitat en les xarxes socials també s'eleven exponencialment. Des que les càmeres de fotos van arribar a l'àmbit més popular la gent conservava els seus records en cel·luloide, ara en targetes de memòria, i una de les accions més comunes és passar això a paper fotogràfic. Les persones que realitzen aquest pas a paper sempre han vist les nostres fotos, des d'aquella idíl·lica estampa amb la família fins a aquella altra vergonyosa que et van treure els teus fills mentre roncabes al sofà. Però tots tenim clar que encara que les vegin els importa un rave la nostra vida.
Tot el que fas a Facebook des de textos a fotos com imatges està a un sol clic de qualsevol enginyer informàtic de Facebook, i et recordo que Facebook inclou Whatsapp i Instagram. Totes els recerques i accions que fas el Google tambe ho estan para els enginyers de Google, això inclou el cercador, el traductor, els mapes, el que emmagatzemes a Drive, Youtube i si el teu mòbil funciona amb Android, tot el que està en el seu interior. Tot el que dius a Twitter, cada m'agrada, cada retweet, cada vídeo vist,... Per descomptat tot el que diguis davant d'Alexa serà escoltat, fins i tot la teva Roomba els dirà com és casa teva. I així amb tot el que t'ofereixen Microsoft, Yahoo!, Tinder, Vimeo, Amazon, Aliexpress, Spotify,...
Ens espien? Doncs no ho sé, tot es possible, però per començar els hem donat permís. Agafa les condicions de servei, que si estàs utilitzant aquest servei vas acceptar en el seu moment, i veuràs que en totes elles, amb diferent tipus d'argot legal els estàs cedint els drets d'utilització sobre tot allò que no oblidis els estàs donant. Aquest punt és important, ningú t'està obligant a utilitzar Facebook, Twitter, Google, Alexa, Fitbit,... Llevat comptades excepcions a aquestes plataformes els importa poc a qui segueixes a Twitter, Facebook, Instagram o YouTube. Els importa molt poc que compres a Amazon o Aliexpress, o que sèries i pel·lícules veus a HBO o Netflix. A aquestes mega empreses que guanyen diners cada vegada que utilitzes els seus serveis els interessa que estiguis el màxim de temps fent servir els seus. Així que volen saber a qui segueixes a Instagram per mostrar a mes perfils semblants. Volen saber que vídeos t'agraden a YouTube per donar-te més vídeos semblants. Volen saber quin tipus de sèries t'agraden per oferir-te mes del mateix.
Com sempre tota informació pot ser utilitzada de moltes maneres, per donar-te més serveis o per saber coses de tu. A més la majoria d'aquestes empreses tenen les seves seus a EUA i per tant tota aquesta informació pot ser consultada per la NSA, CIA, FBI o agència similars amb fins d'evitar un perill per al seu país (riure sarcàstic). Torno a recordar, tu vas donar a acceptar en acceptar les condicions de serveis, qui penseu que són aquests tercers que apareixen en els termes legals?
Ara la polèmica ha tornat amb FaceApp. Aquests senyors russos de la Rússia però amb seu fiscal a EUA que estan desenvolupant una intel·ligència artificial (IA). La diferència entre un aplicació programada i una IA, és que la primera per increïbles que ens semblin les seves accions han estat totes pensades anteriorment per un programador, que ha decidit que davant tal entrada de dades al programa deu realitzar unes accions concretes. En canvi una IA se l'ha programat per aprendre i que davant qualsevol tipus de dades d'entrades sempre retorni la resposta correcta. En el cas de FaceApp que davant qualsevol rostre el envelleixi, li faci somriure, el transformi en un altre sexe,... La IA, com ens passa a nosaltres, necessita de molts exemples per fer bé la seva tasca. FaceApp pot contractar en aquest cas a milers d'actors/models per realitzar les seves proves, i segurament ho van fer, però al final els casos són limitats. En canvi si munten una app que és utilitzada per milions de persones a tot el planeta les variacions es tornen gairebé infinites. I per descomptat, per a això es queden teves fotos (tu li has donat permís a l'acceptar les condicions), i en part perquè aquesta tecnologia teva pobra mòbil no és capaç d'executar-la. Com comentava en casos anteriors a ells els importa un rave la teva cara, només volen afinar la seva IA amb ella. El que hauria de preocupar és que volen fer amb aquesta IA perquè no té sentit que sigui només per divertiment.
Resumint, hem de ser conscients que quan fem servir un servei d'internet estem donant permís perquè manipulin les nostres dades. Que llevat comptades ocasions els importa un rave la nostra intimitat però si volen saber que fem per oferir-nos més del que necessitem per a ells així guanyar diners. Al final com sempre és decisió teva que utilitzes i que no, però sent conscient del que fas.




Comentaris

Entrades populars