Som la mercaderia

Hola,

Hem sentit moltes vegades això de - "quan no et cobren per un servei és que el producte ets tu" - i nosaltres diem internament això de - "Ja sí!". Al final teniu un enllaç a un vídeo de Dot csv que us parla d'un dels nous progressos en el camp del machine learning que al final enllaça amb el que jo us vinc a exposar. Mai res en aquesta vida és tan simple com s'explica però tampoc pots posar-te a explicar, a tots i cada vegada, que quan penja una foto a qualsevol xarxa social tota l'enginyeria que s'amaga en l'aplicació.
Primer us resumeixo el que està perfectament explicat al vídeo. Quan parlem d'intel·ligència artificial estem parlant d'ensenyar a màquines a realitzar accions que per a nosaltres els humans són molt simples. En el cas del vídeo és una cosa tan simple com mirar una foto dir que està més a prop i més lluny, en canvi, per a una màquina una foto és una cosa plana per tant està tot a la mateixa distància. Com s'ensenya a una màquina? Si recordeu aquell vell Deep blue que va jugar a escacs contra Kaspàrov "simplement" era un ordinador amb totes les jugades realitzades en tota la història dels escacs, que després de cada moviment de fitxa de Kaspàrov, buscava entre les seves dades i triava la millor resposta. Amb la intel·ligència artificial es busca que l'ordinador no tingui la informació emmagatzemada sinó que aprengui a resoldre els problemes. Això se sol fer per comparació. Se li presenta una situació, dóna una resposta i comprova si ha encertat. Així fins que aprèn encertar sempre. Però per aquestes proves necessites tot un grup de proves, proves que abans un humà ha validat. Com veureu al vídeo el problema per resoldre que objectes estan més a prop o més lluny en una foto venia amb les imatges en moviment i la falta d'aquesta base de proves. Fins que fa poc a un noi de Google se li "va passar" la solució de com nodrir de proves a la intel·ligència.
Després d'aquest rotllo ve l'enllaç amb l'inici. La solució trobada per Google consisteix a entrenar la intel·ligència amb tots els vídeos que es troben a Youtube (us recordo que pertanyen a la mateixa empresa) del repte del manequin challenge. Abans de fer la pregunta ja us dic que la resposta és no. La pregunta és: Va organitzar fa uns anys Google el manequin per entrenar en un futur a les seves intel·ligències? La resposta és no com dic però és molt significatiu com d'una idiotesa, que ens va divertir i per la qual no ens van cobrar res, ara servirà perquè una mega empresa entreni una intel·ligència artificial els serveis de la cual segurament si ens cobraran en uns anys. Creieu que tecnologia com Alexa, Google home, Siri ... han sortit del no-res? En un altre vídeo Dot csv ens explica com Google amb els captchas de seguretat ha aconseguit que nodrim de proves les seves intel·ligències per identificar objectes en imatges. Aquesta idiotesa de - "Marca els cotxes que vegis".
Res a internet és gratis, encara que poc podem fer per evitar-ho excepte no utilitzar-lo i això no sembla una opció. Ara tampoc ens anem a amargar i no apujarem aquesta foto dels nostres peus en una platja xula per si fan alguna cosa amb ella, però que com a mínim tinguem clar que hi ha darrere de cada clic que fem.

El video: El meme que entrenó a una IA

Comentaris

Entrades populars