Suggeriments de les xarxes

Hola,

Comença a existir una preocupació en els que utilitzen i auditen això al que anomenem xarxes socials. Un cop busques qualsevol cosa en les xarxes el sistema en qüestió acaba creant una bombolla al voltant de les teves cerques per seguir oferint-te sol mes informació sobre allò que has demandat. El cas més clar de funcionament es veu a YouTube. Simplificant molt, si comences a veure vídeos de rock, per ser mes concret de bandes britàniques, fins i tot més concrets dels anys 60, al cap d'una estona a la barra de vídeos suggerits només veuràs vídeos de grups de rock britànics dels 60, però cap referència a altres grups d'altres països, altres gèneres ni altres dècades. Però no seran vídeos de grups de rock britànics dels anys 60 qualssevol sinó aquells que a la plataforma li donen més diners.
El problema s'aguditza amb temes més sensibles. Si busquessis informació sobre les vacunes al principi sortiran dades mèdiques, informació de qui van ser els pioners, com funcionen, ... al cap d'un parell de consultes començaran a aparèixer entrades a favor de les teories del lobby anti-vacunes, que no és en principi el que busques. Si busquessis informació sobre la formació del planeta Terra al principi et sortiran dades geològiques, dades sobre les formacions dels objectes estel·lars, ... al cap d'un parell de consultes començaran a aparèixer entrades en favor de teories de la terra plana.
Semblaria contradictori que si estàs buscant dades sobre un tema les xarxes et comencin a oferir opcions que van en contra dels mateixos, però no ho és. Les xarxes només busquen guanyar diners, no informar, i segurament els està donant més diners, ja que tenen mes visites, les opcions que informen en cas contrari del que demanes i per això te'ls suggereix omplint amb aquestes entrades les teves cerques, relegant al final dels suggeriments allò que de veritat t'interessa. Doncs com el l'advertència del geni de la llàntia a Aladin: "Sigues molt específic en el que em demanes"
Comença a sorgir un perillós moviment que suggereix que les xarxes han d'amagar les publicacions que van en contra de la veritat. Així amagaries les publicacions antivacunes, terraplanistas, teories de la conspiració, alienigenes, ... Sona bé però és molt perillosos. Recordem que Galileu, Miguel Servet o Hipàtia d'Alexandria anaven en contra de la veritat, les teories d'Einstein eren una ximpleria i Les senyoretes d'Avinyó de Picasso eren un horror.
La solució sembla que passa per la formació i l'educació. Les xarxes socials deixaran de suggerir-nos opcions alternatives si deixem de visitar-les però si prohibim que es generin entrades alternatives, primer creixeran per estar prohibides, però perdrem aquella gran idea a contra corrent que ens fa avançar.


Comentaris

Entrades populars