Supremacia quàntica

Hola,

Fa uns dies en els mitjans de comunicació sortien titulars on parlaven del concepte de supremacia quàntica, com si tots tinguéssim una a casa, al costat dels mitjons. Explicar el funcionament d'un ordinador quàntic és una cosa molt complicada, però atès que si funcionen ens afectessin a la vida diària està bé fer una petita explicació.
Només sabem fer una cosa amb l'electricitat, deixar passar o no deixar-la passar, o sigui un interruptor. Els ordinadors actuals funcionen bàsicament com un interruptor. Ences apagat, magnetitzat no magnetitzat, si o no, 0 o 1. Un 0 o un 1 en l'emmagatzematge d'un ordinador en diem bit i emmagatzema només dues opcions. Un byte són 8 bits pel que són 2 elevat a la 8 opcions, o sigui ja podem emmagatzemar / processar 256 opcions. 1024 bytes són 1 Kb, 1024Kb són 1Mb, 1024 Mb són 1Gb,.... contra mes d'aquests parells puguem tenir en el mateix espai, mes informació podem emmagatzemar o processar. En canvi els estats quàntics no són 0 o 1, sinó 0, 1 o tots dos estats al mateix temps. Això multiplica les possibilitats d'emmagatzematge i de processament exponencialment.
La teoria és xula però posar-la en pràctica és complicada, ja que sabem ben poc de com controlar el nivell quàntic de les coses, així que per demostrar que funciona cal realitzar una mateixa tasca que ja tenim controlada amb un ordinador "normal" en menys temps. La tasca en qüestió és una que un dels superordinadors d'IBM trigaria deu mil anys a resoldre, encara que IBM diu que amb els últims canvis només són dos dies i mig. Tot i així Google diu que és capaç de resoldre-ho en tres minuts i mig. El parany sembla que està que la màquina de Google ha estat dissenyada només per resoldre aquest problema en concret. Sigui com sigui és al·lucinant, i encara que ara mateix el tenir un ordinador quàntic de sobretaula és una utopia, que siguem capaços de tenir en poc temps un superordinador capaç de fer més coses que els superordinadors d'ara, tindrem avenços bestials en medicina i tecnologia.


Comentaris

Entrades populars