Música nostrada

Hola,

El moviment que podríem anomenar cançó catalana està vivint en aquest nou segle un nou auge. Sembla un riu que apareix i desapareix encara que sempre hi és. No confondre amb música feta des de Catalunya que sempre ha existit en català, és castellà, en anglès, ... Durant bona part del segle XX el poder parlar català va estar prohibit, així que el cantar es veia relegat a esdeveniments molt puntuals. Podem trobar a Joan Manuel Serrat cantant en català i algun cas mes. Arribant al que ja seria l'última etapa del franquisme va començar a sorgir el moviment que es va anomenar La nova cançó. Cançó protesta en català de vegades amb tocs folk, de vegades amb tocs psicodèlics o de rock progressiu, eren els anys 70, i no exclusiva de cantants nascuts a Catalunya. Aquí ens toparem amb noms com Lluís Llach, Jaume Sisa, Pau Riba, Raimon, Marina Rosell, Maria del Mar Bonet, Olvidi Montllor, Companyia elèctrica d'Harma, Guillermina Mota, ... En els 70 cal remarcar el festival de Canet rock. La primera edició el 1975 va reunir per primera vegada a tots els grans artistes en català enmig d'un ambient hippy. Organitzat per La trinca i que va incloure a molts dels artistes fins ara esmentats. Després vindrien els festivals del 76, 77 i 78. El festival es va parar i es va tornar a reiniciar el 2014 i fins avui.
Els 80 van estar predominats pels sons de la movida i la majoria de grups cantaven en castellà, tot i així tenim als Duble duble, La mestressa, N'Gai N'Gai,... Una d'aquestes curiositats de Quina és la primera cançó de rock en català? Es diu que ha de ser la raresa anomenada Ciutat podrida de La banda trapera del rio. La mateixa banda és una raresa en ser una de les poques bandes de veritat punk que van sorgir en tota la península.
A la fi dels 80 principis dels 90 hi ha un boom en la música en català. Barcelona era el centre del món amb les seves olimpíades i la primera generació de joves nascuts després de la dictadura van fer sentir la seva veu. Aquest boom es va fer visible a nivell mundial en un mega concert al Palau Sant Jordi de Barcelona el 1991 on es van reunir Sau, Sopa de cabra, Els pets i Sangtraït. Tot i que sobre aquestes quatre bandes es van centrar tots els focus, Shakira ha fet una versió d'un tema de Sau i Luz Casal va versionar al castellà el mateix tema, no són els únics que van sorgir. A aquests noms cal afegir a Lax'n'busto, Umpah pah, Jat'ho dire o Brams. I la cosa es va tornar a diluir.
Arribem al nou segle i comencen a cantar als que van sentir a tots aquests grups en la seva infància., i torna a resurguir el moviment amb noms com Els amics de les arts, Manel, Mishima, Blaumut, Gossos, Txarango, Els Catarres, Oques Grasses,... per sort la cultura no entén de llengües.

Comentaris

Entrades populars