El nen a la habitació

Hola,

No fa falta que veieu el vídeo, i si ho feu no fa falta que el vegeu sencer. El vídeo es cosa d'un d'aquests nous youtubers divulgadors de ciència, Jose Luis Crespo Cepeda mes conegut com a Crespo o pel nom del seu canal QuantumFracture. El tema que tracta es la cosmobiologia i de com mesurem les distancies a la que estan de nosaltres els objectes espacials (estrelles, planetes, supernoves,....) Per això compta amb la col.laboració de Juan García-Bellido Capdevila.
El vídeo em va be per allò que he explicat aaquí algun cop que part de la culpa dels falsos mites de l'espai son dels mateixos que l'estudien. No es fàcil estudiar l'Univers i moltes vegades tota la informació que tenen sobre ell, son simplement números. Si intenten explicar-nos qualsevol fenomen els mortals no poden ensenyar-nos només els números perquè encara entendríem menys. Així que en lloc d'explicar que tal satel.lit no pot fer fotos de tal planeta sencer, i que ha de fer-ne varies i després ajuntar-les, passen directament a dir-nos - La fotografia captada per... Després un xaval veu les traces del Photoshp i ja la tenim liada. Una cosa molt semblant succeïx quan ens diuen que hem descobert o el planeta està a tal distancia. No ho diuen però ho donen per sobreentés, que sabem que ningú s'ha apropat ni remotament al planeta descobert ni han tret una cinta mètrica per mesurar la distancia (ni encara que sigui una especial espacial de rajos de fotons gramenauer). El vídeo explica com prenen altres objectes com a referencia, com comparen gràfiques de intensitat lumínica, comparacions respecte al moviment de l'objecte respecte al resta, com els càlculs son diferents segons els objectes a observar,.... moltes mates.
Si la nostre habitació es la Terra, nosaltres som un nen que està allà, i que intenta descubrit coses de la ciutat on viu amb un allargavistes des de la finestra de la habitació. I que el mes lluny que ha anat mai de la seva habitació en els últims millons d'anys es un grapat de vegades al bany, o sigui la Lluna, i del que torna ràpid. Així que es refia d'ombres, reflexos, olors, sorolls, intuicions i càlculs matemàtics per crear un relat coherent sobre el que hi ha l'altre punta de la ciutat. Pero mai ha vist l'ajuntament, ni ha tocat una paperera, ni sap el color de cabell del veí del cinqué.
Els estudiosos de l'espai ho han de fer sense moure ni un sol peu d'aquest planeta. Estany capficats en conèixer la realitat a través d'ombres com el mite de la caverna de Plató. Així que sigueu bons amb ells.



Por qué Hacer un Mapa del Cosmos ES UN INFIERNO | La Escalera Cósmica de Distancias

Comentaris

Entrades populars