La contaminació d'internet

Hola,

Quan a la gent se li parla de contaminació li ve al cap muntanyes d'escombraries o grans xemeneies fumejants de grans fàbriques, així que quan es parla del que contamina internet la gent no ho veu. No ho veu perquè no sap que hi ha darrere d'un clic.
Anem a centrar-nos en això que en diem núvol. El núvol no és mes que espai en un disc dur que les diferents companyies ens cedeixen (gratuït o previ pagament) per poder emmagatzemar fitxers. La diferència amb el disc dur del teu ordinador, o el pen drive que portes a la butxaca, és bàsicament cap. La diferència és la manera d'accedir a aquestes dades. El disc dur de casa teva en la majoria dels casos has de ser-hi al costat seu per accedir a les dades, mentre que el núvol, gràcies als navegadors o diferents app, les companyies gairebé et deixen accedir-hi des de qualsevol lloc i gairebé en qualsevol dispositiu.
Si tenim en compte que gent com Google, Amazon, Microsoft... tenen milers de milions d'usuaris, per poc espai que t'ofereixin, l'has de multiplicar per aquests milions d'usuaris. A més tots ells han de poder accedir tots en el mateix segon, si es donés el cas. Així que per a això utilitzem servidors com el de la foto. Cada un d'aquests aparells tenen desenes de discos, cadascun centenars de vegades amb mes capacitat que el de casa teva. Aquests aparells estan connectats al corrent elèctric, i com suposareu consumeixen molt més que un ordinador casolà, 24 hores a el dia, 7 dies a la setmana, amb els seus generadors auxiliars per si falla la connexió principal. Empreses com les abans esmentades tenen diverses "granges" que contenen milers d'aquests servidors.
Tots els números es multipliquen però no deixen de ser un ordinador. Així que si el teu ordinador es reescalfa i per això té un ventilador per refrigerar, multipliqueu quin escalfament no produeixen aquestes granges. A això cal sumar-li quanta energia necessita una central elèctrica, no sempre produïda netament, per proveir aquestes granges. A més moltes empreses per refrigerar diferents parts de les seves granges utilitzen ingents quantitats d'aigua. Per tenir dades més concretes aquí teniu aquest article.
A part del núvol, la gent comença a tenir plataformes estil Netflix, Amazon Prime Video, HBO, ... cada vegada es minen mes bitcoins i això exigeix ​​molt als servidors, vindrà el 5G, les andromines estil Alexa que ens responen a tot, la intel·ligència artificial, els cotxes que es condueixen sols, ... i tots aquests serveis connecten amb servidors similars als utilitzats pels núvols i tenen el mateix consum. No tothom contamina ni els sembla malament contaminar. Gent com Facebook o Amazon comença a tenir aquestes granges en llocs àrtics i altres estan mirant de posar-les sota l'aigua per reduïr emisions.
Sí en aquest moment estàs contaminant mentre llegeixes això, com sempre la solució no passa per deixar internet sinó deixar de contaminar per poder fer-ho.





Comentaris

Entrades populars