La saviduria aplicada a la pandemia

Hola,

Hi ha gent, sàvia de veritat, que quan pensen les seves conclusions són vàlides per eons i gairebé per a qualsevol ocasió. Un dels pocs que podem anomenar així entre el segle XX i aquest XXI és Noam Chomsky. La seva formació no té res a veure amb la política, però deu fer-li mal veure el que els altres no veiem. Així fa ja dècades va escriure algunes regles de com ens manipulen.
Suposo que durant aquests dies has estat pensant en els nens que moren de fam a l'Àfrica, en la crisi climàtica, en les dones maltractades, .... val estàs preocupat per una altra cosa però els mitjans t'han parlat d'això. Suposo que no t'han inundat d'un únic tema fins saturar per no voler informar-te. L'estratègia de la distracció.
Suposo que no has sentit a l'oposició criticar el Govern, ni que aquest hagi violat els teus drets fonamentals per poder controlar la pandèmia. Crear problemes i donar solucions.
Suposo que durant aquests dies t'han donat sempre tota la informació. Que s'ha dissenyat un full de ruta clar i concisa que han anat complint, tal qual te l'han explicat. L'estratègia de la gradualitat.
Suposo que no ens han dit que l'aïllament era necessari, que tot ho superarem, que pots queixar-te però ara cal passar això però és per un bé futur. Suposo que no t'han dit que has de deixar de cobrar, que et pots enfadar per això, però que et pagaran en algun moment i és pel bé dels infectats. L'estratègia de diferir.
Suposo que mai heu sentit parlar als representants públics parlar-nos com a nens, ni comparar això com una guerra, una batalla. Dirigir-se a el públic com a criatures de poca edat.
Suposo que no t'han dit que surtis a aplaudir als herois anònims, ni en fonts oficials, ni en publicitat, ni t'han ensenyat a pobres avis espantats... Utilitzar l'aspecte emocional enfront de la reflexió.
Suposo que t'han dit que aprofitis el temps de confinament per estudiar, aprendre, llegir, a informar-se, per investigar, ... que han insistit que et mantinguis informat de com cuidar-te, de la utilització de màscares, de guants, de desinfectants, ... Mantenir a el públic en la ignorància i la mediocritat.
Suposo que no ens han facilitat l'accés a sèries, pel·lícules i altres espectacles perquè ens distraguem. Estimular el públic a ser complaent amb la mediocritat.
Suposo que no ens han dit que si la gent es mor és culpa nostra per saltar-nos la quarantena i no de qui va deixar que el virus s'estengués. Ni dels que no estan buscant solucions mentre cobren per això. Reforçar la autoculpabilitat.
I suposo que no hi ha gent capaç de gestionar totes les coses anteriors. Conèixer als individus millor que ells mateixos.
No dic que no hagis de veure sèries, pel·lícules. Que no tinguis dret a tocar-te els ous. No dic que la gent hagi de sortir al carrer, com menys surtin i el més protegits ho facin millor. No dic que el govern no hagi de mantenir cert punt de control. No dic que no tinguis dret a tenir por i a desconnectar de tot sota el teu manteta. Però pensa si no sortirem però del que vam entrar. Pensa sobre totes les informacions que reps, de tot arreu. No deixis que altres pensin per tu.


Comentaris

Entrades populars