Maneres de viatjar en el temps

Hola,

Una de les coses que sobra en aquest confinament és temps, bé de fet el temps és el mateix, però fins ara ho havíem d'estar malgastant en alguna cosa. Així que com tens temps et dóna temps a fer mes coses, entre elles veure sèries. Una de les últimes que he vist, per recomanació de Bea, són les dues temporades de la sèrie alemanya Dark. És molt bona. No us vaig a revelar res però en ella se'ns planteja l'enèsima forma de viatjar en el temps. Així que anem a fer un resum de les diverses maneres que les sèries i el cinema ens diuen que podem fer-ho.

El temps a les seves mans (1960), Els passatgers del temps (1979), La màquina del temps (2002) o la història clàssica. Totes elles adaptacions de el llibre de H.G. Wells: La màquina del temps.

Doctor Who (1963-1989 y 2005-fins ara), salts a través del temps però conservant el teu. En aquesta sèrie el temps es mou i tu a través d'ell, però la seva linia temporal vital no depèn de la línia temporal. Resumint pots morir abans de néixer o milions d'anys després. El trobar-te amb tu mateix causa un xoc entre els éssers, però no trenca l'espai-temps. (El Doctor per ser un senyor de el temps es veu embolicat en moltes altres paradoxes temporals d'aquesta llista)

Trilogia de Retorn a el futur (1985, 1989 i 1990), Jacuzzi al passat (2010 i 2015) o l'efecte papallona. Les teves modificacions en un viatge al passat afectaran el teu present com un efecte papallona. Allò que si viatges al passat i mates al teu avi, tu desapareixes. Si et trobes amb el teu jo passat o futur provocaràs un trencament espai temporal.

Atrapat en el temps (1993) o el bucle infinit. El protagonista es desperta una i altra vegada en el mateix dia. Ell és l'únic conscient que cada matí la realitat es repeteix. Només pot sortir quan compleixi un objectiu que desconeix. Aquí no pots trobar-te amb cap versió teva.

Una qüestió de temps (2013) o si t'equivoques torna a començar. Els homes d'una família tenen la particularitat de viatjar a un moment determinat de les seves vides tantes vegades com vulguin per poder canviar aquest fet i el seu present. El ensopegar amb un mateix no causa problema.

Interstellar (2014) o la versió científica. Recolzada en les teories de científics com Einstein que promulguen que la Gravetat o el acostar-se a la velocitat de la llum pot fer que el nostre pas de el temps difereixi dels altres que no ens acompanyen. Així per a tu poden haver passat 30 minuts en un planeta i a la Terra haver passat 30 anys. Aquí el viatge sempre és lineal cap endavant.

Dark (2017-fins ara), o el viatge circular. En aquesta sèrie alemanya se'ns diu que pots tornar enrere en el temps, que si modifiqueu alguna cosa modificaràs teu present, però que potser el teu present ja està modificat pel teu viatge en el temps des d'un futur a què no has arribat. El trobar-te amb el teu jo de el passat o del futur no produeix efecte. És l'anomenada Bootstrap paradox. el teu viatges enrere en el temps i coneixes a Beethoven, a qui admires. A l'arribar veus que no sap compondre, així que tornes al teu present, reculls totes les partitures atribuïdes a ell, tornes a el passat, se les dónes i li dius quan les ha d'anar mostrant a el públic. Llavors qui va escriure les partitures ?.



Comentaris

Entrades populars