Pas a pas

-Llavors quan podrem crear una pàgina com Facebook ?.
-Jo he vingut a ensenyar-vos a programar, no a crear un imperi.
-Però jo vull ser com Zuckerberg i fer-me ric.
-Sou nadons que just heu començat a gatejar i ja voleu guanyar Usain Bolt en una cursa. Primer haureu aprendre a caminar. Després haureu d'aprendre a córrer, i si teniu les qualitats adequades i una mica de fortuna potser pugueu competir per ser el tipus més ràpid de la planeta.
-Però això ens portarà molt de temps.
-Us portarà temps, que sigui molt o poc, depèn de les vostres capacitats.
Va deixar passar un temps perquè assumissin la seva decepció i els va preguntar: Què és una pàgina web?
-Facebook és una pàgina web
-No dic que em nomeneu webs, us pregunto, què és una pàgina web?
Ningú deia res fins que algú va dir - un programa.
-No
-Una aplicació! - es va sentir a un altre.
-No
-Un sistema de comunicació! - va dir una veu femenina.
-No, vas desencaminada. Obriu el notepad de Windows.
Tots van anar obrint l'aplicació.
-Quan ja estigueu, escriviu el que vulgueu en ell i guardeu-lo a l'ordinador.
Cadascú va escriure el que va voler i van guardar el document.
-Tanqueu el notepad i aneu fins al directori on heu guardat el document.
La gent va tancar l'aplicació i van obrir l'explorador i van arribar, cadascú a directori on havien guardat el document.
-Què veieu?
Ningú deia res
-Joan, què estàs veient? - li va preguntar a un dels seus alumnes
-El fitxer - va contestar Joan
-Té una icona?
-Sí
-Quina?
-El de notepad
-Per què?
-Perquè ho he fet amb notepad, no?
-Windows és un sistema operatiu, i amb el seu explorador de fitxers ens mostra els que hi ha al disc dur. Windows a cada fitxer li assigna una icona depenent de com ho té classificat i segons aquesta classificació amb què aplicació s'obrirà si es fa doble clic sobre ell. En aquest cas, té la icona del notepad, perquè és un fitxer de tipus txt, al menys això li diu l'extensió, i té predeterminat que els txt s'obrin amb el notepad.
Va deixar passar uns segons.
-El programa amb el que s'obre cada tipus de fitxer es pot definir. Podríem dir-li que els fitxers amb extensió txt s'obrís amb Word per exemple, i la icona seria el del Word. Fins aquí tot clar?
La classe va assentir.
-Bé ara reanombreu el fitxer, canviant la seva extensió de txt per html. I quan us pregunti si esteu segurs digueu-li que si.
Els alumnes van fer els canvis.
-Que ha passat?
-Que ha canviat la icona! - va dir algú
-Per quin?
-Pel de el navegador.
-Això passa perquè windows té definit que els fitxers de tipus html s'obren amb el navegador. Fins aquí em seguiu?
La classe va assentir.
-Feu doble clic, què passa?
Després de fer el que el professor els demanava algú va dir - Ho ha obert al navegador.
-Doncs vet aquí la vostra primera pàgina web.
La gent es mirava incrèdula.
-La diferència entre aquesta la vostra primera pàgina web i facebook està en el text escrit en el document, i per descomptat, en que els que fan facebook saben més que vosaltres sobre pàgines web.
La classe intentava assimilar aquestes paraules.
-Una pàgina web no és més que un document per transmetre informació. Aquest tipus de document té un format propi per donar forma a aquesta informació, a què anomenem HTML, però a l'igual que qualsevol document de text la seva funció és fer arribar aquesta informació. Mentre un document de text està pensat per ser llegit en un editor de text o per a ser imprès en paper, el document en format html està pensat per ser llegit amb un navegador. Mentre el text està pensat per ser llegit en el mateix ordinador en el qual es troba, el html està pensat per ser llegit des de qualsevol navegador d'un ordinador connectat a una xarxa. Aquesta xarxa de connexió de terminals per a accedir a una informació l'hem anomenat internet. L'accés a aquest document HTML s'aconsegueix perquè col·loquem el document en un servidor, a el qual tots els terminals tindran accés. Aquest accés s'aconsegueix amb aplicacions, protocols de connexió i servei d'informació a el qual hem anomenat world wide web. Que quedi clar, internet no és el web.
Va deixar passar uns segons
-Així que si col·loquéssim la vostra pàgina en un servidor, amb un domini ja comprat i configurat, només hauríem d'escriure una adreça web en un navegador i accediríem a la vostra pàgina. Des d'aquí o des de Wisconsin. Els vostres estimats Facebook, Twitter, Google, ... són pàgines com la vostra col·locades en un servidor i quan escriviu la url us retorna el que allà algú ha escrit.
Va mirar la classe i va reprendre la paraula
-La complexitat d'aquestes pàgines respecte a la vostra està en el dinamisme. El que jo veig quan em connecto a Twitter no és el mateix que veu ningú més. Per tant haurien d'existir tantes pàgines com a usuaris de Twitter hi ha pel planeta. ¿150 milions ?, milió amunt o avall. Sense comptar que a cada nou tweet haurien de reescriure la meva pàgina i la de tots els que segueixen el compte. Així que darrere hi ha tot un sistema capaç de servir, capaç de crear en temps real, una pàgina com la que heu escrit en el notepad però de manera automàtica, seguint unes directrius. A part de condicionants socials el que fa grans aquestes webs és que aquest servei sigui més ràpid i millor que altres pàgines que donen el mateix servei que ells. Però totes primer han de conèixer el com es construeix una simple pàgina web.





Comentaris

Entrades populars