L'estrella

-Però si el Sol no és sòlid que és el que es crema?.
-Hidrogen
-D'on surt aquest hidrogen?
-Pensa en el Big Bang - li va dir el vell professor. Explota, es crea el temps i l'espai i totes les partícules que acabaran per formar el que anomenem univers comencen a expandir-se. Però no només el temps i l'espai fan la seva aparició, sinó que també les forces bàsiques de l'Univers què són?
Els alumnes es miraven els uns als altres sense cap atrevir-se a obrir la boca, fins que una tímida veu va preguntar, la Gravetat?
-Bé. La força de la Gravetat, l'Electromagnètisme, la nuclear forta i la nuclear fluixa. Així tenim les partícules expandint-se però algunes comencen a ajuntar-se, formant majoritàriament àtoms d'Hidrogen. Alguns d'aquests estaven més a prop entre ells i la força de la Gravetat va començar a apropar-los. A l'estar junts creaven més Gravetat i això atreia mes i mes àtoms, així acaben formant núvols de Hidrogen. Busqueu fotos a Google són espectaculars. L'Univers a l'anar-se expandint es va refredant però en els punts on aquests àtoms s'ajunten cada vegada mes, al pressionar la Gravetat la zona es va escalfant. Així fins que s'arriba a la temperatura idònia i s'incendia tot. A l'escalfar-se la zona encesa s'expandeix però la Gravetat segueix tirant dels àtoms cap al centre, fins al moment que les forces s'equilibren i es forma un estel, un Sol rodonet com el que coneixem. Foc empenyent cap a fora i Gravetat cap a dins. Així estarà cremant durant milers de milions d'anys. El Sol porta uns 5 mil milions i va li queden altres tants.
-I s'acabarà?
-Si però ja estarem morts, què importa? - el professor va dibuixar un mig somriure a la cara i continu - L'estrella a part de cremar fusiona a nivell nuclear. És a dir junta àtoms.
-Com a les centrals nuclears?
-No - va corregir el professor - les centrals fisionen, separen àtoms i d'aquesta separació obtenim la energia, l'estrella els junta. Però si juntes dos àtoms de Hidrógen, què obtens ?. - Va deixar passar uns segons i es va respondre a si mateix - un àtom d'Heli. Aquests necessiten major temperatura per cremar, així que no ho faran, l'estrella s'apagarà, de manera que l'equilibri entre calor cap a fora i Gravetat cap a dins tornarà a guanyar la Gravetat. Però ara el que està pressionant cap el centre són àtoms d'Heli, que arribat a cert moment...
-S'escalfaran i tornaran a cremar?
-Premi per la senyoreta de el jersei a ratlles!. I repetim. S'encén s'expandeix fins que arriba a un equilibri amb la Gravetat, però en el cas de l'Heli l'estrella deixa de ser el que anomenem una estrella groga, com el Sol, a ser una gegant vermella. Es crema tot el que ha de cremar, els àtoms s'han anat fusionant, i ara són de...
-Liti!
-Premi per al qual està mirant Google a classe! Ara ja no són de dos àtoms, sinó de tres, per tant de Liti. L'estrella s'apaga, la Gravetat torna a comprimir,... així anem passant per diferent elements i diferents tipus d'estrelles. Així fins que els àtoms són de Ferro. Així que ara ja no crema, però la Gravetat segueix comprimint. En alguns casos la Gravetat no deixarà de comprimir, així que la mateixa massa cada vegada ocupa menys espai, fins arribar a ser un punt minúscul i ... booom explota en forma de Super Nova expandint tot el que té per tot l'espai. I al centre, queda un punt amb tanta gravetat que no s'escaparan ni els àtoms de la llum que són els mes lleugers. Tenim un forat negre.
-Així que un Sol simplement mata?
-No. Mentre crema si hi ha roques que orbiten a una distància d'ell adequada, pot donar-se la vida com en el cas de la Terra. I la Super Nova destruirà tot el que estigui al seu pas però generarà tot tipus d'elements, i que amb l'ajuda de la Gravetat formarà altres estrelles o planetes on poden surgir o no la vida.
-Així nostre Sol està en aquesta primera fase del que de l'Hidrogen?
-Es creu que no, que el nostre Sol és el resultat de tres o quatre explosions d'estrelles anteriors.
-I nosaltres quan morirem?
-Si no escapem d'aquesta roca, en el moment en què la Gravetat li comenci a guanyar una miqueta al forn nuclear que crema ara mateix en el Sol, la Terra es refredarà i caput. Sense comptar amb meteorits, explosions d'altres estrelles,... D'aquesta no en sortim, de fet mai n'ha sortit ningú que coneguem.


A partir del video de Jose Manue Nieves.




Comentaris

Entrades populars