Gambet de dama

Hola,

No sóc cap expert d'escacs, però el gambet de dama és un moviment inicial pel qual sacrifiques a un peó per donar llibertat al teu reina. El gambito de reina en canvi és el títol de la novel·la de 1983 de Walter Tevis. Des de llavors s'ha intentat portar diverses vegades aquesta història a el cinema, però a la fi s'ha convertit en una sèrie de vuit capítols en Netflix anomenada Gambito de dama.
La història ens situa des de finals de la dècada dels 50 fins a finals dels 70 i se'ns explica la vida de la Beth Harmon a partir de quedar-se òrfena a l'edat de 8 anys i ser portada a un orfenat. Allà aquesta nena callada i estranya descobreix per casualitat els escacs de la mà de el conserge de el lloc, qui aviat s'adona que les seves capacitats per al joc freguen la genialitat. La història ens portarà per la seva vida que lligarà obsessivament els escacs que d'una banda la aïllarà de la resta del món "normal" i la ficarà en l'alcohol i les drogues.
La sèrie és genial i si t'enganxa el primer capítol no podràs deixar de veure la resta. A part de el camí que segueix la nostra escaquista favorita ens mostrarà com la societat intentem maxacar a tot aquell que no segueix el ramat. Beth Harmond és òrfena la qual cosa ja et diferencia de la resta. Destaca en els escacs, la qual cosa és estrany per a una senyoreta de bé als Estats Units en els 50 i poc comú en els escaquistes d'alt nivell. Així que ha de créixer lluitant contra uns i altres per fer l'únic que desitja fer jugar a escacs. Com sol passar a l'anar avançant la història veurem com aquells que discriminen Beth per no seguir el ramat acaben amb vides que no suporten, però Beth ja té una ferida mes. Història a part, la sèrie converteix cadascuna de les etapes de Beth en una icona visual que la fa fàcilment identificable dins de la cultura popular moderna. Cada pentinat, cada vestit, cada posi pensat al mil·límetre ens ha donat una altra icona pop. I no, no necessites saber res d'escacs. Beth no sap res al començar i el poc que necessites saber la mateixa història t'ho explica. Els moviments genials que valen victòries o derrotes els identifiquessis en les cares dels personatges sense problemes. Una bona historia per no perdre's.



Autor: Netflix

Comentaris

Entrades populars