Menys llestos

-Ha sortit un estudi que diu que els joves som més tontos que els nostres pares, ¿vostè creu que això és veritat?
-Home, si ho diu un estudi, serà així. No conec l'estudi, ni se que miren, ni sé si on ho has llegit són fiables.
-Però vostè pensa que som més tontos?
La professora es va dirigir cap a la pissarra i amb el retolador escriu "K passa bro".
-El que un persona enviï aquest missatge per WhatsApp no ​​indica que sigui ni mes ni menys llesta. El que utilitzi la ca per escriure que i l'anglicisme bro per col·lega, amic, tampoc va molt més enllà que una moda. La raó d'escriure ca en lloc que en principi és per estalviar temps, encara que els primers que ho vam fer servir era per que els missatges SMS tenien un límit de caràcters, i si tenies que enviar un segon per completar el missatge encara que fos amb unes poques paraules ens sortia tan car com el primer al màxim. Així que si era possible era millor dir el que fos en un sol missatge, però la raó actual és la pressa, l'estalviar temps, el problema és per a què utilitzeu aquest temps que estalvieu amb la ca?
Un dels majors avenços que ens ha portat la informàtica és el processament de més informació en menys temps. Quan jo era petita la informació la processaven a 8 bits, ara ho fan a 64 bits, però no processen a 64 per retornar-nos més ràpid una pantalla en negre monocroma i amb un cursor gegant a l'espera que teclegem alguna cosa, sinó per retornar un sistemes de finestres, carpetes, vídeos, àudios i d'altres als quals accedim per teclat, ratolí, de manera tàctil. Fan les coses més ràpid per donar mes recursos.
Ara mateix qualsevol de vosaltres des de l'ordinador que teniu a casa podeu compondre i publicar una cançó. No fa tant de temps per a la mateixa tasca necessitàveu músics, un estudi, un productor, una distribuïdora. I amb aquest sistema ha sortit Billie Elish o Rosalia, però també molt trap del dolent. No tothom per tenir a mà una tecnologia ha de saber utilitzar-la. Un dels avenços de la humanitat va ser quan vam descobrir la pintura. La majoria dels humans l'hem utilitzat per pintar les parets de casa i uns pocs com Leonardo, Dalí, Picasso, Velázquez, Van Gogh la van utilitzar per crear alguna cosa que centenars d'anys més tard ens segueix al·lucinant contemplar. Ningú mira les parets de casa meva excepte el meu gos.
La tecnologia només és una eina, nosaltres li posem la fi. Tik tok no és cap problema. Veure un parell de vídeos de Charli D'Amelio està bé. En canvi passar tota la tarda veient vídeos de Charli, si no estàs estudiant els seus balls per repetir-los, és on comença el problema. Com ja us he dit no tothom no sap pintar, ni tothom sap ballar, però si et passes hores i hores a el dia davant de la Gioconda sense fer res més que contemplar-la, aquí està el problema.
Podeu dir-me - no, no, jo veig Netflix però el meu no és fer cinema - i em sembla bé. No, no, veig YouTube, però no sóc youtuber. Escolto podcasts però no sóc podcaster. Escolto Spotify però no sóc músic. Veig partides en streaming però no sóc gamer. Llavors què sou? Hi ha tota una quantitat de tecnologia creada que us posa a l'abast de la mà crear i desenvolupar pràcticament el que volguis, coses que fins fa res només podies accedir després de superar moltes traves. Però també amb molta d'aquesta tecnologia han creat mitjans per mantenir a la resta d'humans simplement consumint. Els és igual si us enganxeu a Netflix, Spotify, Tik tok o Twitter, la idea és que us quedeu durant un vídeo mes, que escolteu una cançó més, que veieu el següent capítol.
El problema no és que escriviu que passa bro - deia mentre assenyalava la pissarra - perquè teniu pressa, si la pressa és perquè aneu a estudiar el bolso de Higgs, o el que sigui, fins i tot no és problema si aneu a veure un capítol de Stranger things o de Joc de trons. El problema és que us assegueu al sofà per a una tarda de sèrie i manteta, totes les tardes de cada dia. El problema és que això us ho indueixen fer uns pocs i no us doneu ni compte. El problema és el dia que aquests mateixos pocs us convencin que el correcte és pegar-li tirs a aquells que estan a l'altre costat del riu. El problema és que ho fareu sense dir ni piu, o el que és pitjor, ho celebrareu.
No crec que sigueu més idiotes que els vostres pares però si esteu molt més alienats que ells. Podent observar un forat negre us importa un rave el que és. Podent compondre música preferiu escoltar en bucle qualsevol merda. Podent crear una obra d'art preferiu passar la tarda mirant Tik tok. No importa que no se us doni bé fer-ho, això no és excusa per no fer-ho. Sou els que en lloc d'aixecar el cap i mirar quin temps fa mireu que icona té l'app de el temps de el mòbil, però ni us preocupeu en obrir-la, en mirar que sensació tèrmica indica, la previsió de les següents hores, la qualitat de l'aire , la pressió, la humitat ni el que això significa.
Heu signat un pacte amb el diable, no feu res mentre a canvi que us prometin que no haureu de fer res que faci mal, i pensar fa molt de mal.





Comentaris

Entrades populars