Questió d'actitud

Hola,

Si hem de situar l'inici de el moviment punk cal situar-lo a finals dels 70 a la zona de Londres. Londres de per si ja és un lloc culturalment molt actiu que va trobar en aquesta forma d'expressió la manera de protestar contra la crisi que passava el seu país per part dels més joves, mentre en altres zones de país havien dures manifestacions. A la fi era una protesta contra el món que els anaven a deixar, a què em sona?. Alguns experts diuen que va ser una acció de màrqueting i moda aprofitant el moment, però aquest moviment també es va estendre pel món i s'ha anat allargant en el temps. Així que els joves d'avui, els Estats Units per exemple, ja no poden estar protestant pels problemes socials d'una Anglaterra de finals dels 70. A més altres diuen que si es torna popular ja no pot ser punk, però el missatge dels Ramones no han canviat per molt que ara es venguin samarretes seves en els centres comercials. Sense tenir clar el què és sembla clar que el punk és una actitud displaient davant el món en què es viu, ja sigui el Londres dels 70 o la Califòrnia actual.
Si ens anem a la primera idea que a la gent li ve al cap quan es parla de punk tenim a aquestes bandes sorgides a Anglaterra a finals dels 70. Les mes conegudes serien els Sex pistols amb temes com el seu God save the Queen, tema de 1977 del seu àlbum Never mind the bollocks, here's the Sex pistols, amb tornades com "No hi ha futur en el somni anglès, Déu salvi a la Reina". Una altra banda molt coneguda són The clash els qui en 1979 treien el tema London calling, dins l'àlbum de el mateix nom i amb una de les portades més icòniques de la música, amb lletres com "una era nuclear, però jo no tinc por, perquè Londres s'ofega i jo visc a la ribera del riu." Però a el mateix temps que ells a Nova york apareixia una banda anomenada The Ramones, que va estar activa fins a finals de segle. Famosos pels seus temes curts i directes com Blitzkrieg bop del seu primer àlbum de 1976 Ramones, on no és difícil llegir referències al que va portar a la Segona Guerra Mundial. Però com passa en la música quan es marca un inici, aquest ve d'alguna part, en aquest cas una de les influències serien els Stooges, banda nord-americana formada a la fi dels 60, que compta amb Iggy pop com la seva veu. Entre les seves cançons tenim per exemple Search and destroy, de 1973 del seu àlbum Raw power, contra la guerra del Vietnam. Per cert que Iggy, amb els seus ja 73 anys, i els seus companys segueixen pujats als escenaris. Algú que també ja hi era era Patti Smith i un dels seus temes més coneguts, el seu Gloria que apareix en el seu àlbum Horses de 1975. Punk és actitud, així que no hi ha d'haver tota una discografia totalment punk per crear un tema punk. Així tenim a Elvis Costello que li va sortir el tema Radio radio en el seu àlbum Attraccions de 1978. Altres poden ser els Talking head i el seu tema Psycho killer del seu àlbum Talking Heads: 77 de 1977. La banda Blondie no deixa d'estar entre els quals van tenir aquesta actitud punk, encara que es tornin molt populars temes seus com el Heart of glass, del seu àlbum de 1979 Parallel lines. Els anglesos Joy division sembla que ja van mostrar el camí que anava a tormar l'estil abans que aquest tingués la seva època més gloriosa. La seva curta existència va deixar temes comos She 's lost control del seu àlbum de 1979 Unknown pleasures, la portada també s'ha convertit amb el temps en una samarreta símbol de modernor.
Califòrnia sembla el segon gran punt on va ressorgir aquesta actitud. The Offspring es van formar quan el boom s'acabava per allà 1984, i segueixen actius. Seu és el tema The kids are not alright del seu àlbum Americana de 1999. Bad religion es van crear el 1980, i també segueixen en actiu, amb temes com el seu American Jesus de 1993 del seu àlbum Recipe for hate. Allunyats en el temps, a finals dels 80, una banda anomenada Green day, que va trigar una llarga carrera en crear-ne un de les majors òperes punk seu àlbum American idiot del 2004 a què va seguir 21st Century Breakdown del 2009. Però ja el 1994 havien deixat empremta amb el seu àlbum Dookie i el seu tema Basket casi. També de Califòrnia són els Blink 192 formats a principis dels 90, amb temes com la seva Dammit del seu àlbum Dude ranch de 1997. Ja al segle XXI a New Jersey es va formar la banda My chemical romance coneguts per temes com aquest Helena de la seva àlbum Three cheers for sweet revenge de 2005.


Comentaris

Entrades populars