Els 80 de Dylan

Hola,

El passat 24 de maig Robert Zimmerman complia 80 anys. La gent el coneix popularment pel seu nom artístic Bob Dylan i des que el 1962 va treure el seu primer àlbum tota generació de la música popular moderna s'ha vist influenciada en alguna mesura per la seva música. Des d'aquest 1962 i el seu àlbum Bob Dylan, no han passat més de cinc anys sense que no haguem pogut escoltar temes nous sorgits del seu cap. Fins al moment, fins el seu àlbum Rough and rowdy ways de 2020, ha creat 39 àlbums d'estudi, 12 a àlbums en directe, 95 singles i centenars de col·laboracions. Segurament la seva època més destacada són els temes de les dècades dels 60 i 70, però no cal oblidar que se li ha concedit el Nobel de literatura per la seva aportació a aquest art que suposen les seves lletres. I no pocs han pres un tema seu i l'han inclòs en la seva discografia oficial o l'han versionat per a alguna ocasió. Aquí una petita mostra d'ells.
All along the watchtower és un tema de Bob Dylan del seu vuitè àlbum John Wesley Harding (1968). L'àlbum va sortir el 27 de desembre de 1967, però el single va trigar un any (22 de desembre de 1968) i abans que Dylan el tragués, Jimi Hendrix ja havia tret una versió del tema (21 de juliol de 1968), així que per a molts va ser la primera vegada que l'escoltaven i d'aquí que pensin que és seu. Aquí veiem la Jimi Hendrix experience a Atlanta, Estats Units, el 1970. Just like a woman és un tema inclòs en el seu setè àlbum Blonde on blonde (1966) i entre les múltiples versions tenim aquesta de Nina Simone al 2000 a Sao Paulo, Brasil. Una altra cançó que la gent confon l'autoria és en el tema Mr. Tambourine man. Es va fer coneguda i dóna nom a el primer àlbum de The Byrds, 21 de juny de 1965, mentre que Dylan la va publicar en el seu cinquè àlbum Bringing it all back home, publicat el 22 de març de 1965. Aquí podem veure a The Byrds a la televisió en 1965. Guns n' roses va tornar a donar fama a el tema Knockin' on heaven 's door a l'incloure una versió de la mateixa en el seu àlbum Use your illusion II (1992). El tema és original de Dylan inclòs en el seu dotzè àlbum Pat Garrett & Billy the kid (1973), que és la banda sonora de la pel·lícula de Sam Peckinpah: Pat Garrett i Billy el nen (1973). L'actuació és a Londres, Anglaterra, de la gira mundial dels Guns n 'roses entre el 1991 i 1993. Blowin' in the wind és un dels temes més versionats de Dylan. Pertany al seu segon àlbum: The freewheelin 'Bob Dylan (1963). Entre les versions està aquesta de 1964 de Sam Cooke. One more cup of coffee pertany al seu dissetè àlbum: Desire (1976). Tema que els The white stripes van incloure en el seu àlbum debut de 1999 i aquí els veiem en un concert al Canadà el 2007. De el mateix àlbum és Chimes of freedom. Si algú es nodreix de les mateixes fonts que Dylan aquest és Bruce Springsteen i no va dubtar a 1988 versionar aquest tema en directe i incloure-ho en un dels seus EP amb aquest nom. L'actuació és a Copenhagen, Dinamarca, el 1988. Make you feel my love pertany al seu trentè àlbum Time out of mind (1997). Versionat en l'època per Billy Joel o Garth Brooks, però també inclòs en l'àlbum debut d'Adele en 2008 i que aquí la veiem interpretar a la televisió. Mississippi és un tema inclòs en el trenta-unè àlbum de Dylan: Love and theft (2001). Versionat per exemple per Sheryl Crow per al seu àlbum en directe de 1998 a què pertany aquesta actuació, i com es pot comprovar per les dates aquest és d'aquells que va ser publicada la versió abans que l'original.
Masters of war pertany al seu segon àlbum i de el qual Ed Sheeran va fer una versió en 2013 per fins benèfics. A hard rain 'sa-gonna fall també pertany al seu segon àlbum i Bryan Ferry ho va versionar per a la seva àlbum debut en solitari el 1973. Aquí el veiem a Londres, Anglaterra, el 2007. Just like Tom thumb s blues pertany al seu sisè àlbum: Highway 61 revisited (1965). Tema que els Grateful dead versionaban en els seus directes, com podem veure aquí el 1990 a Pittsburgh, Estats Units. El tema que dóna nom a aquest sisè àlbum, Highway 61 revisited, està inclòs per exemple en el segon àlbum de P.J. Harvey de 1993, que és de quan pertany aquesta actuació a Chicago, Estats Units. Seguim un altre tema d'aquest àlbum, Desolation row, el qual van versionar el 2009 per a la banda sonora de la pel·lícula Watchmen els My chemical romance. Aquí els podem veure en una actuació de l'any 2010 a Los Angeles, Estats Units. Seguim amb el mateix àlbum i tenim el tema Like a rolling stone, que els Rolling stones van versionar el 1995. L'actuació és a Bremen, Alemanya, el 1998. El tema It ain't me babe pertany a l'àlbum Another side of Bob Dylan (1964), el seu quart àlbum. Entre les versions tenim aquesta de Kesha el 2016 a Las Vegas, Estats Units. If not for you pertany al seu onzè àlbum: New morning (1970). El 1971 George Harrison va organitzar el Concert per Bangladesh aquí es va poder veure a Harrison i Dylan tocant a duo el tema. The band va ser la banda de Bob Dylan durant un temps i després van tornar a tenir vida pròpia. Aquest influent grup es va retirar el 1976 amb un famós concert anomenat Last waltz. El tema I shall be released és de Dylan i el grup la inclutó en el seu àlbum debut Music from big pink (1968). L'actuació és d'aquest últim concert, San Francisco 1976, i veiem sobre l'escenari als membres de The band i Bob Dylan, Ringo Starr, Ronnie Wood, Joni Mitchell, Neil Young, Neil Diamond, Ronnie Hawkins i Van Morrison. El 1992 Dylan va celebrar el trenta aniversari del seu debut amb un concert anomenat My back pages, nom d'un dels seus temes del seu quart àlbum. Concert de dos dies celebrat a Nova York, Estats Units, el 1992. En aquesta actuació el van acompanyar Roger McGuinn, Tom Petty, Neil Young, Eric Clapton o George Harrison, però pel concert es van passar John Mellencamp, Stevie Wonder, Lou Reed, Eddie Vedder i Mike McCready, Tracy Chapman, June Carter Cash i Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Johnny Winter, Ronnie Wood, Richie Havens, The Clancy brothers, Robbie O'Connell i Tommy Makem, Mary Chapin Carpenter, Rosanne Cash i Shawn Colvin, Chrissie Hynde, The O'Jays, The band o Sinéad O'Connor.

Comentaris

Entrades populars