Viatjant mes enllà dels Pirineus

Hola,

Ara farà quinze dies ens vam anar a passar set dies a França, quatre i mig els vam passar a Dinseyland i els dos i mig restants els vam passar a París. Això és un simple resum de coses que et passen a un viatge per novell.
Fa molt de temps a Leyre se li va prometre que el mateix any que fes la comunió aniríem a Disneyland. Això ha succeït aquest any, així que ja des de finals del passat vam començar a preparar aquesta setmana. Vam decidir que la major part de l'organització del viatge el faria una agència, cal tenir molt clar molts aspectes de Disneyland que llavors se'ns escapaven. Tampoc mai havíem viatjat tan lluny. El meu cunyat, Leyre i Míriam mai s'havien pujat a un avió.
Vaig comprar amb mesos d'antelació les entrades per pujar a la torre Eiffel, les entrades per al museu del Louvre (els petits no paguen) i els bitllets per al transport públic (a través de l'oficina de turisme de París), tot surt més barat que in situ. Tenia estudiat el parc i una ruta pels carrers de París, però tranquils que tot es torça. Primer es va cremar la catedral de Notre damme, després la meva germana es va penedir de viatjar en avió, els de Vueling van decidir posar-se en vaga, a París part del Rer estava en obres.... però si una cosa he après és que has de planificar sense acotar massa. Res d'això de "si avui és dimarts això és Bèlgica", has de conèixer més o menys on vas, que hi ha i un cop allà anar fent.
Una de les meves preocupacions era l'idioma i tant al parc com a les parts més turístiques de París no és massa problema. Ens vam trobrar a una dependent d'un Mcdonalds que en anunciar els números dels menús només feia que cridar més i més en francès, quan el problema era que pocs dels de la cua l'enteniem. Un exemple: Cinquanta-cinc en francès és cinquante-cinq, però sentir-lo pronunciat sona a qualsevol altra cosa. Al parc tots els empleats fan un esforç bestial per comunicar-se amb tu. Comencen amb un bon jour, el tu respons un hola i ells fan tot el possible per comunicar-se amb tu. A París és més complicat seguir una conversa en castellà, ho vaig aconseguir al Louvre, però millor si desrrovelles l'anglès. Al final es un tipus de Hospi i un d'un barri de París intentant parlar una cosa que cap dels dos controla del tot, però entre això i els senyals, ja ho teniu tot.
Recomanacions al parc: si dormiu en els hotels interiors aprofiteu que obren per a vosaltres a les 8:30 i a les 10 per a la resta del públic. Ens vam pujar un parell de cops al Buzz Lightyear laser blast, o al Big thunder mountain o Ratatuille: The adventure entrant a primera hora amb tan sols cinc minuts de cua, passaves sobre les 10:30 i les cues ja eren de gairebé una hora. I les atraccions duren molt poc com per perdre gairebé una hora per pujar-te. Tingues en compte que aniràs d'una atracció a una altra i et trobaràs amb set de fotos amb personatges o amb desfilades o amb alguna actuació en viu,.... nosaltres ens vam parar i vam fer fotos amb tot, així que no planifiquis massa o perd-te tots aquestes coses. Si vas a veure a les princeses al seu castell, mentalitza't a que passaràs molta estona fent cua. L'única cosa que deus tenir programat i complir rigorosament són els menjars. Segurament les hauràs pagat amb tot el pack, però això no et dóna taula quan arribes, així que les has de tenir reservades abans (porta una copia en paper del mail de reserva). I intenta ser puntual, hi ha algun restaurant que no s'ho mira massa, però hi ha altres molt primmirats amb l'hora. L'espectacle nocturn és al tancament del parc, a les 23:00 a l'estiu. Així que si vols veure-ho bé, perfecte, hauràs d'agafar lloc quan ja passi l'última desfilada (sobre les 18:00 de la tarda). Nosaltres vam optar per seguir fent coses, com pujar-nos a atraccions, comprar o sopar, així que arribàvem sobre les 22:00 buscàvem el millor lloc i resàvem perquè cap suec de dos metres es posés davant. Es veu bastant bé des de qualsevol part, però els nens voldran veure-ho perfecte. Anècdota. Hi ha un tros en què surten imatges d'Elsa de Frozen cantant el tema principal en francès (tingueu en compte que totes les actuacions del parc són en anglès i francès). Doncs arriba el punt àlgid en què diu "Liberée, délivrée" (el let it go o el deixa-ho) doncs tindreu a totes les nenes franceses cantant plens pulmons aquesta part. Últim consell del parc, serà dur. Si estàs allotjat al parc voldràs entrar a les 8:30, amb el que t'aixecaràs abans per esmorzar, però voldràs veure l'espectacle nocturn, amb el que te n'aniràs a dormir a mitjanit, però ja saps que dormir és de covards.
El parc té cuidats fins l'últim detall en tota la decoració, passaràs mil vegades pel mateix lloc i cada vegada descobriràs alguna cosa. Tot està pensat al mil·límetre, per entretenir i per ser proper i acollidor, i per descomptat, per guanyar diners.
París. París és immens, grandiós, Barcelona x 10. Així que entre monument i monument hi ha el seu tros. Podeu anar en metro, el metro i el Rer us porten a tot arreu. Si esteu acostumats al de Barcelona només dir que una línia pot tenir dos finals (la línia es parteix en dos) i que els llums de les parades indiquen les que falten per recórrer mentre que a Barcelona és al revés. Una altra opció és agafar un bus turístic. El bitllet sol valer per 24 hores, et pots baixar al monument que vulguis i tornar-te a pujar quan vulguis. Així que agafes et baixes fas fotos i tornes a pujar-te o no et baixes i vas donant voltes. El Louvre és immens, ple d'escales (és fatal si vas amb un carro de nadó) i les indicacions són un fàstic. Aneu a veure primer la Gioconda, només heu de seguir a la multitud. Us portaran com a xais pel museu i us la deixaran veure només un parell de minuts, però un cop passat la resta de genialitats el museu hi són perquè les puguis veure amb tota la calma del món, i en comparació em semblen millors que la Gioconda. La torre Eiffel és un mirador excepcional per veure tota la ciutat, però no és res mes. Passareu moltes cues i controls però al final gaudeixes d'una vista genials. Per veure bé la torre, tot i que es veu gairebé des de tota la ciutat, o aneu als jardins del Trocadéro o a Els camps de Mart. Potser va ser casualitat, però s'il·lumina a partir de l'hora oficial de la posta de sol a la ciutat, i els llums intermitents només duren 10 minuts i es repeteixen cada hora.
La part de la ciutat més turística és una obra d'art constant, la resta és qualsevol gran ciutat que coneguis. A la primera part trobaràs a tipus amables i comunicatius i gent que està farta del seu treball. A la segona doncs un munt de gent anant a la seva que pensen, un altre guiri amb maletes.
Tant al parc com a la ciutat, si és estiu, portar una jaqueta i aigua, i un carro per nadons. Sempre hi ha algún moment que arriba a fer fresca. Al parc utilitzàvem unes ampolles que ompliem a les fonts, localitza-les et serà molt útil, i a la ciutat ampolles comprades al super més proper. Per cert la ciutat és gran però té banys públics. I si porteu a un nen de menys de cinc o sis anys, al final se li farà, tant el parc com la ciutat, molt llarg, així que millor un carretó per poder-lo dur.
Queden els aeroports, on en tots donen per fet que tots sabem moure'ns per ells i et tracten per damunt. En els aeroports francesos, si no saps francès t'assabentaràs de la meitat de la informació, així que desenterra l'anglès.
Vam passar una setmana, vam arribar rebentats, però contents.





Comentaris

Entrades populars