El cap

Hola,

Bruce Springsteen acaba de complir els 70 anys de vida, si comptem que el seu primer disc, Greetings from Asbury Park, N.J. (1973), el va treure amb uns 24 anys, ja porta uns 50 anys pujant i donant-ho tot en els escenaris. 19 discos, altres tantes gires, fa que afegueixis la cançó que afagueixis a la llista, estiguis posant un clàssic i oblidant d'un altre.
Springsteen va dir de Badlands: "Badlands és un gran títol fàcil d'arruïnar, però vaig seguir escrivint i escrivint fins a tenir una cançó que mereixia aquest títol". La cançó pertany al seu quart àlbum Darkness on the edge of town de 1978. Hungry heart és un tema del seu àlbum The river de 1980 i la lletra diu "Com un riu que no sap per on flueix. Vaig prendre un gir equivocat i vaig seguir endavant . " Parla de cors famolencs que prenen males decisions. La majoria de les seves històries no són reals, excepte en casos com a The river, on la història es la de la seva germana Ginny. "Llavors vaig deixar a Mary embarassada. I noi, això va ser tot el que va passar. I per el meu dinovè aniversari vaig rebre el permís per treballar i un abric de noces." Glory days parla dels que viuen ancorats en el seu passat. De la trobada en un bar amb una antic amic d'institut que segueix revivint els seus dies de glòria. La cançó apareix en l'àlbum Born in the U.S.A. de 1984. Prove it all night pertany al seu àlbum de 1978 i parla de com de vegades has d'estar donant explicacions de tot a tothom en tot moment. Diu Springsteen que Rosalita (Come out tonight) va ser escrita amb l'única pretensió de tenir una cançó amb la qual acabar amb magnificència en els concerts. Aquesta apareix en seu segon àlbum, també del 1973, The Wild, the innocent & the E street shuffle. La història és la d'una tal Rosalita a qui el seu pare no la deixa sortir per veure amb el protagonista de la historia.The promise land pertany al seu àlbum de 1978 i ens explica la vida d'algú que ho dóna tot per aconseguir la terra promesa que als pobres no els arriba mai. Because the night no és una versió del famós tema de Patti Smith, o si. Springsteen va escriure aquest tema en 1978, però com a ell no li encaixava, Patti passava per allà i ... així que el tema és seu però ho va fer famós Patti.
Brilliant disguise pertany a l'àlbum Tunnel of love de 1987 que diuen que és l'àlbum del seu divorci amb Julianne Phillips. Alhora que s'unia definitivament a la E street band, la qual és la seva actual dona, Patti Scialfa i amb la que canta en aquesta actuació. "Vam fer el nostre millor intent i no va funcionar" - diu la lletra. Human touch dóna nom a l'àlbum del mateix nom de 1992. Aquest àlbum al costat de Lucky town també del 1992, és on Springsteen es recupera de la mala etapa. El tema Better days pertany a l'àlbum Human touch, i escenifica el nou estat d'ànim de The boss. The rising pertany a l'àlbum del mateix nom de 2002, just un any després dels atemptats de les torres bessones de Nova York. La relació està clara. Thunder road està escrita per al seu àlbum de 1975 i com altres que l'acompanyaven reflexionaven del rumb a seguir un cop acabada la guerra de Vietnam. Born in the U.S.A. pertany a l'àlbum homònim de 1984. Encara que la idea popular és que és un himne pro nord-americà la lletra diu coses com "Em vaig ficar en un merder a la ciutat. Llavors em van posar un rifle a la mà. Em van enviar a una terra estrangera. Aneu i mateu grocs. " Born to run dóna nom a l'àlbum de 1975. Springsteen va declarar sobre l'àlbum "Volia fer el mes gran disc de rock que mai hagués escoltat.". Dancing in the dark pertany al seu àlbum de 1984 i es va crear perquè deien que l'àlbum no tenia un single. Born in the U.S.A., My hometown o Glory days no devien semblar prou bons.
Cançó protesta, lletres costumistes, escrites amb aires poètics passada pel filtre del rock i l'energia que només et dóna el fer allò amb el que gaudeixes. Fent-ho així només li podien sobrenomenar The boss.


Comentaris

Entrades populars