El vols dels nous Sputniks

Hola,

El passat dia 4 d'octubre es complien 62 anys de la posada en òrbita del satèl·lit Sputnik. El satèl·lit era només una esfera d'alumini de 58 cm de diàmetre, de 83 quilos, que simplement feia "pi, pi, pi". La seva importància tècnica era perquè era la primera vegada en tota la història de la humanitat que posàvem un trasto en l'espai.
Va estar sol tres setmana fent xiulets, el que li van durar les bateries, i als 92 dies va caure de nou a la Terra, però la seva importància polític-socials van ser molt importants. Polític perquè qui la va llançar va ser la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), país ara desaparegut, que estava en constant "guerra" amb els Estats Units, sempre competint per tot, i la carrera espacial no va ser una excepció. El Sputnik era un senyal que els russos podien sobrevolar arreu del planeta i des de "allà" dalt podia deixar anar bombes si ho desitjava. Això per descomptat va crear pànic en el social.
Tot i que la part social també va sortir beneficiada. Després de Sputnik van arribar els primers éssers vius en òrbita, com la gossa Laika, uns mesos mes tard que l'Sputnik. Per acabar posant al cosmonauta Iuri Gagarin en òrbita tres anys més tard. Això va fer que la NASA forcés la màquina i 12 anys mes tard hi havia un home trepitjant la Lluna.
Que SpaceX enviï un Tesla a l'espai o les seves noves naus, que l'Índia esclafi naus camí a la Lluna, que la Xina estigui investigant a la cara oculta de la Lluna, són els nous Sputniks que ja veurem a on ens porta.


Comentaris

Entrades populars