Tal dia com avui

Hola,

Avui hauria complert 129 anys el senyor de la foto presideix aquest blog. El seu nom era Julius Henry Marx, el qual causa del seu caràcter a casa li deien Groucho (Rondinaire)
Va néixer un 2 d'octubre de 1890 als suburbis de Nova York, en el si d'una família humil d'orígens europeus. El nom de Julius l'hi van posar per un oncle de la família que va viure amb ells molts anys i de qui suposaven era ric i del que podien heretar. Així que li van posar el seu nom a un dels seus fills per congraciar-se amb ell, però en morir van descobrir que tot era mentida. El seu pare era sastre, el pitjor sastre del món segons Groucho, i la seva mare mestressa de casa. Era a la branca de la seva família materna en la qual hi havia molts membres dedicats a això del món de l'espectacle, així que la seva mare no ho va dubtar i a la mes mínima oportunitat va col·locar els seus fills en l'espectacle. Ja fora tocant un instrument o cantant com en el cas de Groucho. Sempre va ser mal estudiant, però un gran lector de tot llibre que enxampava, així que quan va conèixer a un altre dels seus oncles, el comediant Al Shean, va saber que el seu era dedicar-se al espectacle.
La mare de família va aconseguir formar un grup de nens cantors amb els seus fills. Aquests anaven per tots els teatres de mala mort on representaven espectacles de varietats i eren els encarregats d'amenitzar amb les seves veus al públic entre actuació i actuació.
Amb el temps i les taules adquirides va decidir fer el pas i muntar el seu propi espectacle. Aquest nou treball va portar a la família Marx pels pitjors llocs d'Estats Units, però cada vegada guanyaven més diners i augmentaven els membres de la companyia. En aquesta època és on es van definir els personatges que més tard farien famosos a nivell mundial en el cinema. L'aspecte de Groucho va començar sent d'alemany, però a causa del inici de la Primera Gran Guerra, van decidir que era millor optar per l'aspecte dels milionaris de Wall Street. Al seu personatge li va afegir un gran bigoti, un gran pur, la mà sempre a l'esquena i vestint un jaqué. Lo del seu bigoti pintat va ser perquè el fals necessitava d'una cola molt abrasiva. Un dia amb les presses per sortir a escena, anava sense bigoti, es va posar betum al seu lloc i es va adonar que ningú notava la diferència. Amb el pas dels anys es va deixar créixer de veritat el bigoti. Durant aquestes aventures es va creuar amb un còmic anglès, baixet i desconegut, del qual no va dubtar a afirmar que seria un geni. Així és com Groucho va conèixer a Charles Chaplin. De fet van compartir bordell però aquesta és una altra història.
Els espectacles anaven d'allò més bé i per això no van trigar a ser les estrelles de Broadway. Estava a punt d'arribar la gran depressió, el crac del 29, les despeses de mantenir la companyia eren immensos i la recaptacions nul·les, i la Metro els oferia un contracte. El seu amic Chaplin havia estat el rei del cinema mut, i en el seus diàlegs hilarants no tenien cabuda, però ara ja era sonor, i total era portar els mateixos espectacles però a la gran pantalla. Van començar amb Els quatre cocos a 1929, van arribar a la cúspide amb Una nit a l'òpera (1935) i Un dia en les curses (1937), i van acabar quan el 1946 a Una nit a Casablanca, quan ja amb 56 anys, els va dir als seus germans que ell ja no estava per fer aquestes coses. Però no anava a quedar-se aturat.
Amb Chico va provar a la ràdio, sense gaire èxit, es va posar a escriure en diaris com a columnista graciós, va escriure llibres autobiogràfics, sense deixar d'aparèixer en alguna pel·lícula, i va provar sort amb un concurs radiofònic anomenat "Aposti la seva vida". L'èxit va ser tal que el 1950 van començar a emetre al mateix temps el programa per la ràdio i per aquell invent nou, la televisió. El concurs va deixar d'emetre en 1961 i per llavors Groucho ja tenia 70 anys. Dada curiosa: Va ser a partir de l'emissió en televisió del concurs on Groucho es va deixar de veritat el bigoti.
Aquí comença el final de la vida, al "casar-se per quarta vegada". La primera ho va fer amb Ruth Johnson, deu anys més jove que ell. Amb ella va tenir dos fills Arthur i Miriam. La seva segona esposa va ser Kat Marvis, 33 anys mes jove que ell. Amb ella va tenir a la seva filla Melinda. La seva última esposa va ser Eden Hatford, 40 anys mes jove. Erin Fleming va ser el seu "quart matrimoni", no van arribar a casar-se, la qual va manipular i abussar cruelment d'en Groucho, clarament a la recerca de la seva fortuna. Va fer que el final de la seva vida fora de tot menys plàcida. El seu fill Arthur va haver de barallar durament en els tribunals per recuperar l'herència.
En els últims anys de la seva vida es va fer molt amic d'Elton John o d'Alice Cooper. I quan va saber que una banda de rock anglesa anomenada Queen havia anomenat a dos dels seus discos, com dues de les pel·lícules mes famoses dels germans Marx, no va dubtar a convidar-los a casa.
Si et trobaves amb Julius, fins i tot en els moments de major fama, era complicat reconèixe'l, però era disfressar-se de Groucho i tothom el reconeixia. Era genial veure a Groucho en acció, però un suplici viure amb ell. Era el tipus que tenia com a amic a T.S. Elliot, tot un un premi nobel, i el que va fer passar hores a la aduana de l'aeroport a la família quan en preguntar-li la professió va dir que traficant.
Va morir un 19 de agost de 1977, just uns dies després de la mort d'Elvis Presley, de manera que el fet va passar desapercebut. La llegenda diu que la seva tomba està al costat de la de Marilyn i amb un epitafi que posa "Disculpi que no m'aixequi" quan en realitat va ser incinerat i té una petita làpida a la paret amb una estrella de David.

Aquesta és la seva molt molt breu història i si no us agrada en té d'altres.


Comentaris

Entrades populars