Taxis pel futur

Hola,


Les notícies sobre tecnologia en temes concrets s'acumulen ja sigui per la novetat o per la competència. En pocs dies tant Uber com Lilium han presentat les últimes novetats en les seves propostes de "taxis" aeris. Cal posar entre cometes el de taxis perquè en realitat seran el que ara anomenem VTC (Vehicle de Transport amb Conductor) amb la diferència que volaran.
El nom que més sona sens dubte és Uber, per els seus VTC que omplen totes les ciutats importants del món i per les protestes dels taxistes referent a que incompleixen les lleis. La seva proposta es diu Uber elevate i la seva idea és que estiguin en marxa al 2023. La idea d'Uber, com també al final és la seva idea per als cotxes, és que funcionin sense conductor/pilot. A "heliports" creats expressament per a ells, ja sigui en terra o a la part alta d'alguns edificis, ens pujarem en una d'aquestes andromines i ens portaran al "heliport" de destinació. El preu d'aquests Uber elevate en un inici serà d'uns 5 dòlars/milla (2,82 euros/km) però esperen rebaixar a 0,44 dòlars/milla (0,3 euros/km). El punt "negatiu" és que ha d'existir un "heliport" prop del teu origen i del teu destí, però en un càlcul ràpid, donant per fet que els 100km/h els arribaran a agafar i que volant poden anar en línia recta, però que es perdrà temps temps en embarcament i desembarcament, un trajecte d'uns 20 minuts amb cotxe podríem fer-ho en menys de 10 minuts per uns 15 euros al principi per un 2 euros si rebaixen els preus.
Tot i que els nois de Uber tenen el suport tècnic de la NASA, sembla que abans veurem als "taxis" de Lilium jet i això que ells preveuen sortir el 2025, encara que només sigui perquè ells no mostren prototips sinó projectes funcionals (vídeo de sota). El seu aparell també és elèctric i amb enlairament vertical, encara que de moment amb menys places. Ja han provat fer-ho volar fins a 100km/h i la seva idea és que aquests si vagin pilotats.
No semblen un transport d'ús diari i habitual, ni per a distàncies curtes. No sembla que les ciutats estiguin per canviar les lleis del trànsit aeri, però no és desgavellat pensar que en una dècada vegem alguna empresa portant als seus directius en una hora de Barcelona a Saragossa, quan ara són tres hores i mitja en cotxe o gairebé dues hores amb tren.



Uber elevate




Lilium Jet - flight footage

Comentaris

Entrades populars