Nous geoglifs a Nazca

Hola,


Els Nazca són un poble que es creu va existir entre el segle I a.C. fins al 7a.C. entre les zones de Chincha i Arequipa en l'actual Perú, però en canvi tothom els coneix només per les seves línies.
Les línies de Nazca són geoglifs de molt diverses mides i temàtiques que s'han trobat en els deserts de la zona. Es creu que per realitzar-los van ser "escombrant" les zones de les línies per formar les figures. Creiem que les figures van ser realitzades amb fins rituals o marques en el camí per a viatgers. Aquestes figures són difícilment observables des del mateix lloc, així que no va ser fins a principis de segle XX, quan vam començar a sobrevolar aquelles terres els primers aeroplans, que no vam descobrir el que aquell poble havia dibuixat.
Ara la universitat de Yamagata del Japó utilitzant la intel·ligència artificial (IA) d'IBM, ha descobert 142 o 143 nous geoglifs. Després de gairebé 2000 anys després de ser "escombrats" el pas del temps els ha anat desfent, però la IA a partir d'imatges preses per satèl·lits de la zona ha estat buscant patrons com els que ja coneixem i ha donat amb aquestes noves figures.
L'avanç en els entrenaments de les IA i els nous descobriments que ens porten són al·lucinants, així que potser algun dia també pugui teoritzar perquè van fer fa 2000 anys dibuixos que només poden ser vists a vista d'ocell. (més informació, més informació)




Archaeologists Seek to Uncover Ancient Geoglyphs with IBM PAIRS

Comentaris

Entrades populars