Votant al meteorit

Hola,

Una vegada més hem votat i una vegada mes som els dinosaures votant al meteorit que ve per extingir-nos. Tornàvem a votar perquè amb el resultat de les anteriors, els representants guanyadors no han sabut formar govern. De fet és mes complicat, ja que l'únic partit que tenia mes possibilitats per governar, el PSOE (Partit Socialista Obrero Español), va pensar que devia pactar amb molts partits i millor era repetir-les i com tot li anava bé, ficaria molta mes merda sobre Catalunya i així treuria molt més vots per poder governar sols.
Els resultats d'ahir no li han donat la raó. L'equilibri de forces pràcticament no ha canviat però si han succeït dos fets nous. Ara el Congrés està molt més dividit perquè han entrat més partits que fa uns mesos i els vots de la dreta han donat poder a VOX, partit amb ideologia d'ultra-dreta, en detriment de C's (Ciutadans) que és un partit de molt a la dreta. Tan gran ha estat l'impacte que avui mateix el cap de C's ha dimitit. Els dos fenòmens no són d'estranyar si et fixes bé en les dades de les últimes votacions. L'aparició de nous partits, a part queda Más País que es va fundar fa poques setmanes o les CUP que per primera vegada es presentava a nivell nacional, té a veure amb els percentatges obtinguts en una zona concreta que et concedeix un escó. Si mires les dades d'un partit com PACMA que si sumes els vots rebuts són mes de 226 Mil, que li donarien 2 o 3 escons, no en té cap. En canvi ¡Teruel existe! amb poc mes de 20 mil ha aconseguit 1 escó. La raó és que els 20 mil de ¡Teruel existe! és que van votar tots a la província de Terol mentre que dels 226 mil PACMA ho van fer per tot el territori, però com que no van votar en la mateixa província, no obtenen escons. Doncs tots els partits que han aparegut de sobte, ja hi eren però li faltaven pocs vots per reunir un escó i aquest cop ho han aconseguit gràcies a la desafecció dels votants dels grans partits al veure el circ muntat aquests últims mesos. També influeix que el nombre de gent que voti sigui menor ja que llavors l'aconseguir un escó és més fàcil.
L'empoderament de VOX te una mica del que acabo d'explicar també, llocs on havien gairebé obtingut un escó en les últimes votacions, aquest cop ho han fet. Tot i que la majoria de vots han vingut d'aquells que han decidit donar l'esquena a C's, i aquest cop han decidit votar a PP (Partido Popular) o votar VOX. Bona part d'aquests suports es deu al fet que donen solucions molt simples a problemes molt complicats. Solucions que si s'anessin a posar en pràctica no funcionarien però la gent compra la idea. Una bona mostra és la província de Múrcia, zona sense grans inversions industrials, dedicada a camp, assotada pel canvi climàtic i VOX els ha promès solució a tot això i que el canvi climàtic no existeix, així que els seus cultius es perden per culpa del Govern. Una altra part és el que diuen blanqueig de el feixisme. A l'esquerra el PSOE no li ha discutit cap de les seves solucions feixistes perquè volia que els vots de la dreta es dividissin amb un partit més. PP i C's no ho feien perquè potser necessitarien els seus vots per poder governar. Al que cal afegir que els mitjans de comunicació dependents ideològicament d'aquests partits, els han presentat com a gent simpàtica amb idees una mica extremes, però bona gent, i els han donat espai en programes d'entreteniment i d'humor d'abast nacional. Per descomptat avui tots aquests ho neguen i s'esquincen les vestidures de l'augment de suports a VOX. Amb el blanquejament s'ha aconseguit que la regió de Múrcia ara sigui completament de VOX i han aconseguit el nombre mínim d'escons que necessita un partit per poder enviar a l'estudi de el TC (Tribunal Constitucional) qualsevol llei. Potser aquest no li doni la raó en cap cas, però mentre el TC estudia el recurs impost, la llei es paralitza. Així que poden paralitzar lleis que protegeixen dones maltractades, a immigrants, a la sanitat pública, a l'educació gratuïta i laica, als homosexuals, als malalts dependents, l'estat de les autonomies, les carreteres públiques,....
Anem als resultats. S'han presentat gairebé 70 partits. Han anat a votar poc més de 24 milions de persones dels gairebé 35 milions que poden votar. I els escons han quedat així:

PSOE 120
PP 88
VOX 52
Podemos (Podemos-IU) 26
C's 10
ERC (Esquerra Republicana de Catalunya-Sobiranistes) 13
ECP (En Comu Podem-Guanyem el canvi) 7
JxCat (JxCAT-Junts) 8
PNV (Euzko Alderi Jeltzalea - Partido Nacionalista Vasco) 7
Más País (Más País-EQUO) 2
Bildu (Euskal Herria Bildu) 5
CUP (Candidatura d'Unitat Popular-PR) 2
Podemos (Podemos-EU) 2
Més Compromís 1
CCa (Coalición Canaria-Partido Nacionalista Canario-NC) 2
BNG (Bloque Nacionalista Galego) 1
NA+ (Navarra suma) 2
PRC (Partido Regionalista de Cantábria) 1
¡Teruel existe! 1

Per poder governar, primer ha de triar el partit que mes vots té i després qualsevol altre, ha d'aconseguir mes sis que nos, és a dir 176 sis i 174 nos. Si no és capaç es fa una segona ronda on els partits poden abstenir i aquests escons no comptabilitzen, però segueix necessitant mes sis que nos.
Ara tots diuen moltes coses, però ja sabem que els polítics menteixen, així que qualsevol combinació és possible. Una opció és acudir a noves eleccions, sobre l'abril. La més clara és un gran pacte entre PSOE i PP. Aquesta suma pot ser compartint govern, però a l'ésser partits d'ideologies oposades és complicat, però pot donar-se si per exemple cap dels dos líders és president, sinó qualsevol altre de consens. També pot ser per abstenció de PP i així PSOE sumant amb algun altre podria governar, però dependria tota la legislatura de l'abstenció de PP per poder manar. L'altra possibilitat és la suma i abstenció de molts partits, però per a això s'haurien d'arribar a molts acords. Per exemple, si qui ho intenta és el PSOE, està clar que partits com JxCat, CUP, BNG, CCA,... sempre li diran que no, i que Podemos i Más País li diran que sí si tenen una cadira al Govern, però ha de negociar amb tots els altres. Les possibilitats són moltes. Una millora de les comunicacions a Terol, que en part és el que reclama ¡Teruel existe!, li donaria el seu suport. Una clar i explícit compromís per seure a parlar sobre el problema a Catalunya podria obtenir el suport o l'abstenció d'ERC. Una millora econòmica en els impostos podria aconseguir suports a PNB, BNG,.... El temps dirà però serà amb feixistes amb poder de decidir.

Comentaris

Entrades populars