Com si estimessin els seus fills per sobre de tot

Hola,

La petita Greta Thunberg està al fòrum econòmic de Davos. Per descomptat no participa en el fòrum, ja que ella no és cap multimilionaria que controla els mercats, que és el que fan aquells que estan reunits a Davos.
Hi es a la mateixa ciutat Suïssa però en xerrades que es realitzen en paral·lel la revista Time. Us deixo dos vídeos. Un d'un debat amb altres joves activistes Salvador Gómez-Colom, Natasha Mwansa, Autumn Peltier moderats per Edward Felsenthal. L'altre és un resum, amb subtítols en castellà, sobre el seu discurs. A la fin us deixo el discurs complet traduït, tret del web de Time.
Per cert, el govern espanyol sí que està a Davos, per parlar d'economia que és per al que serveix el Fòrum, però no d'economia que ajudi a la crisi climàtica o económia que ens faci ser un país més fort. Anem a lo nostre, a vendre turisme, a explicar-los com els servirem copes quan vinguin a prendre el Sól. Si és que queda Sól.


Greta Thunberg incendia Davos: "Nuestra generación no se rendirá sin luchar"



Fa un any vaig venir a Davos i els vaig dir que la nostra casa està en flames. Vaig dir que volia que entressin en pànic. M'han advertit que dir-li a la gent que s'espanti per la crisi climàtica és una cosa molt perillosa. Però no es preocupin. Està bé. Confiïn en mi, he fet això abans i puc assegurar-los que no condueix a res.

I, perquè consti, quan els nens us diem que entrin en pànic, no els estem dient que segueixin com abans. No els estem dient que confiïn en tecnologies que ni tan sols existeixen avui i que la ciència diu que potser mai ho farà.

No us estem dient que segueixin parlant d'aconseguir "emissions netes zero" o "neutralitat de carboni" fent trampa i jugant amb els nombres. No els estem dient que "compensi les seves emissions" simplement pagant-li a una altra persona per plantar arbres en llocs com Àfrica, mentre que a el mateix temps els boscos com l'Amazones estan sent sacrificats a una taxa infinitament més gran.

Plantar arbres és bo, és clar, però no està prou a prop del que es necessita i no pot reemplaçar la mitigació real i la reconstrucció de la natura.

Siguem clars. No necessitem una "economia baixa en carboni". No necessitem "reduir les emissions". Les nostres emissions s'han d'aturar si volem tenir l'oportunitat de mantenir-nos per sota de l'objectiu de 1.5 graus. I, fins que tinguem les tecnologies que puguin reduir les nostres emissions a menys, llavors hem d'oblidar el zero net. Necessitem zero real.

A causa que els objectius distants de zero emissions netes no significaran absolutament res si seguim ignorant el pressupost de diòxid de carboni, que s'aplica per avui, no per dates futures distants. Si les altes emissions continuen com ara, fins i tot durant alguns anys, aquest pressupost restant aviat s'esgotarà completament.

El fet que EUA Abandoni l'acord de París sembla indignar i preocupar a tots, i hauria. Però el fet que tots estiguem a punt d'incomplir els compromisos que vam signar en l'Acord de París no sembla molestar les persones al poder ni tan sols el més mínim.

Qualsevol pla o política seva que no inclogui retallades radicals d'emissions en la font, a partir d'avui, és completament insuficient per complir amb els compromisos de 1.5 graus o molt inferiors a 2 graus de l'Acord de París.

I de nou, això no es tracta de dreta o esquerra. No podríem preocupar menys per la política del seu partit. Des d'una perspectiva de sostenibilitat, la dreta, l'esquerra i el centre han fallat. Cap ideologia política o estructura econòmica ha estat capaç d'abordar l'emergència climàtica i ambiental i crear un món coherent i sostenible. Perquè aquest món, en cas que no ho hagis notat, està actualment en flames.

Diuen que els nens no haurien de preocupar-se. Vostè diu: "Només deixeu-nos això a nosaltres. Arreglarem això, prometem que no et defraudarem. No siguis tan pessimista ".

I després res. Silenci. O alguna cosa pitjor que el silenci. Paraules i promeses buides que donen la impressió que s'estan prenent mesures suficients.

Òbviament, totes les solucions no estan disponibles a les societats actuals. Tampoc tenim temps per esperar que estiguin disponibles noves solucions tecnològiques per començar a reduir dràsticament les nostres emissions. Llavors, és clar, la transició no serà fàcil. Sera difícil. I a menys que comencem a enfrontar això ara junts, amb totes les cartes sobre la taula, no podrem resoldre això a temps.

En els dies previs a el 50 aniversari del Fòrum Econòmic Mundial, em vaig unir a un grup d'activistes climàtics que exigeixen que vostès, els líders empresarials i polítics més poderosos i influents del món, comencin a prendre les mesures necessàries.

Exigim al Fòrum Econòmic Mundial d'aquest any, participants de totes les empreses, bancs, institucions i governs:

Atureu immediatament totes les inversions en exploració i extracció de combustibles fòssils.

Posar fi immediatament a tots els subsidis als combustibles fòssils.

I immediatament i completament desinvertir dels combustibles fòssils.

No volem que es facin aquestes coses per a 2050, 2030 o fins i tot 2021. Volem que això es faci ara.

Pot semblar que estem demanant molt. I, per descomptat, diran que som ingenus. Però aquesta és la quantitat mínima d'esforç necessària per començar la transició ràpida i sostenible.

Llavors, o fan això o tindràn que explicar als seus fills per què estan renunciant a l'objectiu de 1.5 graus. Renunciar sense si més no intentar-ho. Bé, sóc aquí per dir-li que, a diferència de vostés, la meva generació no es rendirà sense lluitar.

Els fets són clars, però encara són massa incòmodes perquè els abordin. Simplement els deixen perquè creuen que és massa depriment i la gent es donarà per vençuda. Però la gent no es rendirà. Vostès són els que es rendeixen.

La setmana passada em vaig reunir amb miners de carbó polonesos que van perdre els seus llocs de treball perquè la seva mina estava tancada. I fins i tot ells no s'havien rendit. Per contra, semblen entendre el fet que necessitem canviar més que vostè.

Em pregunto, què li diran als seus fills de quina va ser la raó per la qual van fracassar i els van deixar enfrontats a un caos climàtic que vostés, conscientment, els van entregar?  Que semblava tan dolent per a l'economia que vam decidir renunciar a la idea d'assegurar les condicions de vida futures sense si més no intentar-ho?

La nostra casa encara està en flames. La seva inacció està alimentant les flames cada hora. I li estem dient que actuïn com si estimessin als seus fills per sobre de tot.

Gràcies.

Comentaris

Entrades populars