Que es veritat?

Què? Heu passat bona setmana santa? Heu anat molt a missa i a processons? - va preguntar el vell professor.
Fa temps que vaig deixar de creure en amics imaginaris! - es va sentir de fons.
Ben fet Rudy! Que els teus somnis no et fotin la realitat!
Puc fer-li una pregunta? - va preguntar en Marc.
Endavant!
He escoltat un podcast i allí parlava un tipus que afirmava que Jesús no havia existit, és veritat?
El vell professor va mirar a la classe observant que la resposta els interessava - Em deixeu que us trolegi per donar-vos la resposta? - El sí va ser gairebé unànime.
Aixequeu la mà els que cregueu que Jesús va existir. - Va esperar un moment i va veure com tímidament anaven aixecant les mans mirant que feia la resta dels seus companys.
Val una mica més de la meitat. Aixequeu la mà els que creieu que Juli Cèsar va existir.- La pregunta els va agafar despistats i es miraven atònits, però a poc a poc tots van aixecar les seves mans.
Ultima enquesta. Aixequeu la mà els que creieu que Millie Bobby Brown existeix. - A l'igual que amb la pregunta anterior tots van aixecar la mà però es miraven atònits.
En els dos últims heu aixecat tots la mà, mentre que amb el noi de Galilea, alguns no. Llevat que m'hagi perdut alguna cosa de les vostres vides, cap de vosaltres coneix personalment a cap dels tres. - va fer una pausa mirant com els seus caps feien tic tac. Millie doneu per fet que existeix perquè l'heu vist en Stranger things però allà també surt el Demogorgon i aquest no existeix. A Juli Cèsar m'heu sentit parlar d'ell a principi de curs. De Jesús tots coneixeu la seva història encara que sigui de passada. Es mes, el nostre calendari es basa en els anys passats des del seu naixement. Què us fa dubtar de Jesús?
Després d'uns moments esperant resposta Marcos va alçar la veu - doncs això de convertir l'aigua en vi o de ressuscitar no és molt creïble.
-Per què és us sembla mes creïble que Juli Cèsar guanyés la guerra de les Galias?
-Perquè jo no he vist a ningú que ressusciti
-Tampoc has vist guanyar una guerra.
Un fet - va començar a dir el vell professor sense donar temps a cap rèplica - el donem per real quan tenim proves d'ell. A Millie per exemple podeu agafar un avió i anar fins a casa, no us rebrà i segurament els segurates us detindran, però allà està. Juli Cèsar porta mes de dos mil anys morts però tenim múltiples documents que parlen sobre ell, hi ha estàtues, bustos, gravats,...
-Llavors si d'alguna cosa no queden dades no ha passat? - va preguntar una noia de la primera fila.
-Passar ha passat, però segurament no us parlaré d'això en les meves classes. Per això és tan complicat saber alguna cosa sobre els homes del paleolític per exemple. Trobem algun petit rastre però és complicat fer un relat dels seu dia a dia. O com passava quan es van descobrir els jeroglífics. Això ens donava a entendre de l'existencia d'una vella cultura però no sabíem que deien ni que ens explicaven.
-Però en el podcast deien que no havien dades de la seva existència?
El professor va mostrar un petit somriure a la cara i va dir - Ara arriba el troleig.
De Juli Cèsar tenim escrits i històries dels romans. On ho lloen i expliquen les seves gestes, però també tenim històries i escrits dels seus enemics cagant-se en els seus morts perquè havia matat a tota la seva família o perquè havia cremat tot el seu poble. D'on us arriba la informació sobre la vida de Jesús?
Els alumnes es miraven entre ells, alguna cosa acabava de curtcircuitar tot allò que creien que sabien. El professor va obrir els braços demanant resposta.
-La bíblia - va dir algú.
-Bé, on més?
-Llibres? - va dir una altra
-Quins llibres Mari?
-Hi ha milers de llibres sobre ell - va respondre la Mari
-Llibres moderns, pot ser, però volem dades de fa dos mil anys.
Va esperar un moment i ningú va donar resposta.
Aquesta mateixa dubte, la que si a part dels textos oficials, la bíblia, fins i tot els textos apòcrifs, tots ells escrits per cristians, si existien textos, històries o el que fos d'aquell temps d'autors no cristians que parlessin d'ell, ja ho va plantejar algun filòsof de segle, disset, crec? al Vaticà. I aquests van entrar en pànic. Durant segles i segles, tothom va donar per bona l'existència de Jesús fins que arribats a la il·lustració, mes o menys, algú ho va posar en dubte.
-Llavors hi ha algun text? - va preguntar Marc.
-Al final el Vaticà va trobar una línia en un text de Flavio Josefo que parlava d'un judici on explicava que un dels testimonis era Santiago germà d'aquell Jesús que va predicar a la vora del Yam.
Això per una banda li va donar un respir al Vaticà però va haver de començar a donar explicacions sobre això que tingués un germà. Però resumint perquè podríem estar aquí parlant durant hores, hi ha algun text però res que els historiadors puguin considerar suficients com per afirmar que va existir.
-Llavors no va existir. - Va afirmar Marcos
-Tu que creus?
-Vostè ha dit que no hi ha dades, doncs llavors no.
-Segurament el mateix dia que va néixer Jesús va néixer un tal Paco, que jugava de nen amb Jesús a  futbol, ​​es va casar dues vegades, era pescador i en canvi no tenim notícies d'ell. Però això no vol dir que no va existir. D'aquí dos mil anys, en els coles d'aquell temps, parlaran de Hawkings, d'Einstein, de Neil Armstrong, però no de mi. I això no fa que jo no existeixi.
-Llavors?
-Llavors no pots afirmar amb el 100% de seguretat que existís però tampoc que no existís.
-I vostè que creu?
-A mi em convenç molt una teoria que explica perquè si devia existir. Perquè tot aquest tema hi ha molta gent, molt més llestos que tots nosaltres junts, que porten molt de temps donant-li voltes. Resumint molt la teoria és que res del que va passar després de la seva mort no té sentit si ell no hagués existit. Penseu que gent com sant Pere, es va deixar torturar i crucificar per defensar les seves creences. Ho hauria fet de no haver-lo conegut? Tu et deixaries matar per un amic imaginari? - Marcos va negar amb el cap.
-Llavors lo del vi i l'aigua és cert?
-Us ho he comentat abans, una cosa és que existís i una altra molt diferent el que expliquen d'ell. Però això passa avui dia. O no heu sentit històries sobre els vostres companys que no són veritat? - Va fer una petita pausa i va continuar - La bíblia, que és la font oficial, la formen quatre llibres. Els que en saben expliquen que el més vell, per tant més proper a la vida de Jesús, és gairebé de l'any 100. Tots els altres són molt mes nous. Si va morir sobre el trenta i pico, havien passat gairebé setanta anys des de la seva mort fins que es va escriure aquest llibre. L'esperança de vida d'aquells temps rondava els seixanta i pico. Així que qui ho va escriure o ja no ho va conèixer o va viure molts anys en comparació amb els altres i el va conèixer de molt petit. Quina fiabilitat té això? Imagineu que algú escriu sobre aquesta classe dins de setanta anys, quant de veritat penseu que hauria? - Va fer una altra pausa per deixar-los assimilar - I això que els jueus tenien una gran tradició oral de manera que una història es mantenia molt fidel durant molt de temps, però això ja donaria per hores de debat.
El vell professor es va quedar mirant a la classe - Us ha explotat i al cap? Us he armat un cacau mental fent-vos pensar en coses que no us havíeu plantejat ?. Doncs troleig completat.




Comentaris

Entrades populars