Jimi Hendrix experience

Hola,

Fa uns dies, el passat 12 de maig, es complien 53 anys de l'aparició del primer disc, de tres, que realitzarien la Jimi Hendrix experience. Aquesta súper banda estava formada pel nord-americà Jimi Hendrix (1942-1970), guitarra i veu, i els britànics Noel Redding (1945-2003), baix i cors, i Mitch Mitchell (1946-2008), bateria i cors. La seva aportació van ser tres àlbums, tres dels més importants de la història del rock, Are you experienced (1967), Axis: Bold as love (1967) i Electric Ladyland (1968)
Els va unir Chass Chandler, manager de Hendrix i fundador de The animals, com a músics d'estudi per acompanyar Hendrix, fins i tot Redding va deixar el seu instrument principal, la guitarra, de mala gana pel baix. Tot i ser una de les bandes més influents de la música popular moderna hi ha poques filmacions sobre ells, o al menys costa trobar alguna cosa d'una sola peça.
Aquí us deixo per celebrar l'efemèride un concert de 1969 a Estocolm, Suècia. En ell no veiem les floritures visuals que sempre mostren de Hendrix, encara que si totes les floritures tècniques que l'han fet famós. En ell veiem a tres genis que es complementaven amb només una mirada.
Killin 'floor (2:20) és un tema de Howlin' Wolf de 1964. Spanish castle magic (07:40) tema del seu segon àlbum. Fire (15:25) tema del seu primer àlbum. Hey Joe (18:20) que apareix al temps del seu primer àlbum i es una versió d'un vell blues de 1960. Voodoo child (Slight return) (22:20) que conté un dels riffs inicials mes famosos de la història del rock i que pertany al seu tercer àlbum. Enmig d'aquest tema, Jimi se'n va i després se'n va Noel, deixant a Mitch al seu rotllo. Red house (37:10) apareix en el seu primer àlbum. I acaben el concert amb una versió del tema dels Cream, Sunshine of your love. Bé el tema sona a l'inici i al final, sense lletra, qualsevol excusa era bona per pujar a l'escenari i tocar.
L'actuació dista molt de les actuals on gairebé tot està cronometrat. Aquí els veurem retocant els amplis, afinant les guitarres, bevent, muntant la bateria, marxant de l'escenari... Solos que surten de la improvisació i que formen el cos central d'un tema que si està mil·limetrat, i sobretot una sola mirada, una sola nota un sol cop de caixa que els diu als altres ara toca canviar.



Comentaris

Entrades populars