Aconsegueix les teves ales

Hola,

A priori Boston no sona com un dels grans ciutats culturals de el món, però no són poques les bandes de rock que han sorgit d'ella. Una de les mes representatives Aerosmith. A principis de la dècada dels 70 Joe Perry (guitarra) i Tom Hamilton (baix) van formar una banda. A la qual a el poc temps se'ls uniria Steve Tyler (veu), Joey Krammer (bateria) i Ray Tabano (guitarra) que al poc va ser substituït per Brad Whitford, quedant així consolidada la formació més coneguda de la banda per la qual també passarien Jimmy Crespo (guitarra) i Rick Dufay (guitarra). El nom de la banda pertany a una línia de zepelins de segle XIX. La història de la banda, sempre controlada per la creativitat de Perry i Tyler,  sempre ha patit alts i baixos. Per exemple entre 1979 i 1981 Perry no va ser-hi. De la mateixa manera es comporta la seva discografia. De grans èxits a l'inici, a una apagada a la fi dels 70, un ressorgir a meitat dels 80, silenci, una nova explosió a inicis dels 90 i un llarguíssim silenci de temes nous durant el segle XXI, només trencat per un àlbum en 2001 i un altre el 2012. Això sí, quan tenen un èxit solen remoure els fonaments del rock.
El clàssic de el rock Mama kin' apareix amagat a la cara b del seu àlbum debut Aerosmith (1973). Molts van redescobrir a la banda quan el 1986 van descobrir el tema amb la versió de Guns n 'roses. L'actuació és a Texas el 1977. Dream on és el tema estrella d'aquest mateix àlbum i el que els va col·locar en la cultura popular. Eminem va fer un sampleig del tema per al seu èxit Sing for the moment del 2002. L'actuació és al festival de Woodstock de 1994. Same old song pertany al seu segon àlbum Get your wings (1974). L'actuació és a Texas el 1978. Walk this way pertany al seu tercer àlbum Toys in the attic (1975). De nou el 1986, aquest cop ells mateixos al costat dels rapers Run DMC, li van donar nova vida a el tema. L'actuació és a Texas el 1977. En el mateix àlbum s'inclou el tema Sweet emotion. L'actuació de nou a Texas però el 1978. Let's do the music do the talking apareix en el vuitè àlbum de la banda Done with mirrors (1985), encara que el tema és original de The Joe Perry project, en una de les èpoques on Perry va estar deslligat de la banda. L'actuació és al Japó 1999. Angel es potser la seva primera gran power ballad, temes pels quals els recorda més el gran públic. El tema és del seu novè àlbum Permanent vacation (1987). L'actuació és a Houston el 1988. A aquest mateix àlbum pertany Rag doll i aquí els veiem interpretant-la en Woodstock el 1994. A aquest mateix àlbum també pertany Dude (looks like a lady). Segons la llegenda popular diu que el col·lega a què fa referència la cançó és Vince Neil de Möntley crue. Segons Neil, diu que Tyler feia referència als cambrers d'un bar. L'actuació és en els premis de la MTV de 1988.
Janie 's got a gun pertany al seu desè àlbum Pump (1989), la lletra està basada en un fet real. L'actuació és al Japó el 1999. El mateix àlbum conté Love in a elevator, el qual es va presentar amb un vídeo-clip "polèmic i transgressor" per l'època. I també estava inclòs el tema The other side, el qual els veiem aquí interpretar el 1994 al Brasil. El seu onzè àlbum potser va ser el que mes èxits de la banda conté, i a partir d'aquí, el seu soroll ha anat desapareixent. L'àlbum és Get a grip (1992) en l'apareix Eat the rich, també acompanyat d'un famosíssim vídeo-clip. L'actuació és a Woodstock el 1994. Get a grip és el tema que dóna inici i nom a l'àlbum. Aquí els veiem interpretar a Holanda el 1994. Livin 'on the edge, també de l'àlbum de l'any 1992, i el qual també els veiem interpretar-lo en Woodstock 1994. Cryin' és una de les tres power ballads de l'àlbum, que iniciava també una sèrie de vídeo-clips on apareixia les joves actrius Alicia Sylverston i Liv Tyler. Aquesta última no va descobrir que el seu pare era el cantant de la banda fins als nou anys. L'actuació a Holanda el 1994. Crazy continuava l'estela de Cryin ', power ballad que pertany al mateix àlbum i amb un vídeo clip on repetien Sylverston i Tyler. L'actuació a Santiago de Xile el 1994. El trio de power ballads de l'àlbum acabava amb Amazing, seguint el mateix esquema de les anteriors. L'actuació a Holanda el 1994. El que per ara és el cant del cigne és l'enèsima power ballad, I don't wanna miss a thing, aquest cop per a la banda sonora de la pel·lícula Armageddon de 1998. Pel.lícula de catàstrofes on l'actriu coprotagonista és la filla de Tyler.
La banda compleix en aquest 2020 els 50 anys, i tot i que fa gairebé dues dècades que no sabem res de nou d'ells, oficialment mai s'ha dissolt i els seus components, que gairebé tots ja ronden les set dècades de vida, segueixen oferint concerts junts o per separat. Així que potser encara ens ofereixin una última genialitat, tot i que ja tenen tot un gran llegat a sobre.


Comentaris

Entrades populars