Nascut els Estats Units

Hola,

El passat 4 de juny es van complir 36 anys de l'aparició de l'àlbum Born in the U.S.A. de Bruce Springsteen. Possiblement un dels mes influents de la història. Un Springsteen de 34 anys encarava el seu setè àlbum en nou anys de carrera, entre els quals es trobaven ja Born to run (1975), The river (1980) i Nebraska (1982). Springsteen ja havia demostrat que volia fer rock, sí, però amb missatge i aquest àlbum va ser un dels seus fites. Per descomptat en l'àlbum està acompanyat per la mítica E Street Band.
L'àlbum comença amb Born in the U.S.A. on molta gent, fins i tot els angloparlants, es queden amb la tornada com una cosa patriòtic però els seus versos diuen coses com "Em vaig ficar en un petit merder. Van posar un rifle a les mans. Em van enviar a l'estranger. Aneu a matar grocs.". És un himne? Sí, però contra la venda de el somni americà per a un poble que encara vivia al final de la Guerra del Vietnam. L'actuació és a l'Argentina el 1988. La següent cançó és Cover me, escrit per Springsteen per Donna Summer, en la seva faceta de compositor per a tercers, però aquesta va acabar per descartar el tema. Darlington county, comença amb aquests versos "Conduint pel comtat de Darlington. Jo i Wayne un quatre de juliol. Conduint pel comtat de Darlington, buscant una mica de feina a la frontera del comtat." Benvingut a una estampa d'una Amèrica en atur. Les dues actuacions són a Londres en 2013. Working on the highway, tema pensat per al seu àlbum anterior Nebraska (1982) on el títol ja ho expressa tot, la vida d'un tipus que treballa, fent o reparant, a les autopistes. "Treballo pel comtat a la noranta-cinc. Tot el dia amb una bandera veient passar els cotxes al meu costat." L'actuació és a Portugal en 2016. Downbound train parla d'un pencaire a qui li acaba de deixar la dona "Ella va dir, Joe, me'n vaig, ho vam tenir però ja no ho tenim." L'actuació és a París el 1984. El títol de I'm on fire ja ho diu tot també sobre la cançó "A la nit em llevo amb els llençols mullats. Un tren de mercaderies passava pel meu cap. Només tu pots refredar els meus desitjos. oh oh oh estic calent." L'actuació és a l'Argentina el 1988.
Arribat a aquest punt li donaves la volta al vinil o la casset, i començava la segona cara amb el tema No surrender parla de promeses trencades "Bé, vam fer promeses que vam jurar que sempre compliríem. Ni retirar-nos, baby, ni rendir-nos. Com els soldats en una nit d'hivern i amb un vot que defensar. Ni retirar-nos, baby, ni rendir-nos. " L'actuació és a Londres 2019. Bobby Jean la va escriure en una aturada de l'enregistrament de l'àlbum. Hi ha qui diu que està dedicada a Steve Van Zandt, membre de l'E street band, on li diu al seu amic que li troba a faltar. L'actuació és a Suïssa el 1988. I'm goin' down era un altre tema per a l'àlbum Nebraska (1982) on ens explica una altra història d'algú recordant els bons moments amb la seva noia. L'actuació és a Londres 2013. El final de l'àlbum acaba amb tres dels grans èxits de Springsteen. Glory days explica el mateix Springsteen que se li va ocórrer a el tornar a veure un dia a un antic company de l'escola, d'aquests que són el tipus més popular, i que passats els anys encara només segueixen parlant d'aquells dies. L'actuació és a Londres 2019. Dancing in the dark va sorgir perquè li van dir que l'àlbum necessitava un single per llançar-ho. Així que va escriure un tema sobre nits de gresca a la qual li va afegir un toc de sintetitzador, rar en les seves cançons. El seu famós vídeo-clip encara es va fer mes famosos quan amb els anys la noia que salta a ballar es va convertir en la famosa actriu Courtney Cox. L'actuació és a Barcelona el 2002. L'àlbum acaba amb My hometown, un altre gran tema protesta com l'inicial, on algú mira la decadència de la seva ciutat.
Hi ha cançons que són només per cantar i ballar, però també es pot usar la música per remoure consciències. I si estan tan ben fetes com aquestes, sembla que parlen de nosaltres, quan fa quatre dècades que van ser escrites.


Comentaris

Entrades populars