La fàbrica dels éxits

Hola,

Stock, Aitken i Waterman, o SAW, és el nom de la companyia de tres productors britànics que van inundar Europa d'èxits musicals des de mitjans dels 80 fins a mitjans dels 90. Mike Stock, Matt Aitken i Pete Waterman van fer que saltessin a la fama gent com Kylie Minogue, Bananarama, Rick Astley, Samantha Fox o Jason Donovan. Segurament si li demanes a qualsevol persona les seves cançons favorites d'aquella època no sortirà cap d'ells, però posa-li qualsevol i les recordaran sense problemes. Van crear èxits que van omplir les butxaques de molta gent, van crear un parell d'icones del pop, però les seves cançons no semblen sobreviure a el pas el temps.
Never gonna give you up pertany a l'àlbum debut de Rick Astley anomenat Whenever you need somebody (1987). I should be so lucky de Kylie Minogue pertany al seu primer àlbum Kylie (1988). SAW van aprofitar l'èxit de l'australiana a Anglaterra gràcies a una telenovel·la per posar-li veu i imatge a les seves cançons, segurament no preveien que tenien davant una de les estrelles més importants del pop de tots els temps. Les Bananarama van ser un dels seus grans èxits amb temes com aquest Love in the first degree del seu quart àlbum Wow! (1987). Jason Donovan, treballava a la mateixa sèrie que Kylie i el camí va ser el mateix. En el seu primer àlbum, Ten good reasons (1989) incloïa el tema Too many broken hearts. Mentre Kylie no va deixar de créixer Donovan va ser un boom passatger. Sinitta també va aconseguir altes cotes de fama amb el tema Toy boy del seu àlbum debut Sinitta! (1987). La carrera de Sinnita van ser bàsicament dos àlbums. Samantha Fox va ser més un fenomen que una cantant, avui dia la anomenarien celebrity, però això no treu que al costat de portades de la revista Play boy en el seu segon àlbum, Samantha Fox (1987), apareixia el tema Nothing's gonna stop me now.
Stock, Aitken i Waterman també es van involucrar en produir temes per causes benèfiques. Per al Live aid de Bob Geldolf el 1985, es va crear el tema Do they know it 's Christmas?, els SAW es van encarregar en què els nois de la seva productora en fessin a el temps una versió amb els seus nois. El 1987 l'accident d'un ferri va provocar que es fes una versió del tema Let it be de The beatles per recaptar fons per a les víctimes. Amb la producció de SAW la cançó la liderava Paul McCartney, però amb el protagonisme d'altres grans músics de moment com Boy George, o amb solos de guitarres de l'genial Gary Moore i el gran Mark Knopfler. Van unir a dos dels seus majors productes, Kylie i Jason Donovan, per a l'èxit Especially for you per l'àlbum debut de Jason. Mel & Kim es van fer famoses amb el tema Respectable del seu àlbum debut i únic àlbum F.M.L. (1987). You spin em round (Like a record) pertany a el segon àlbum dels Dead or alive anomenat Youthquake (1985). Una altra de les especialitats dels productors era agafar un tema antic, en aquest cas el Venus de Shocking blues de 1969. I ho van adaptar al trio Bananarama el 1986 en el seu tercer àlbum, True confessions, de tal manera que ningú pensa que el tema no sigui d'ells. Entre les versions van donar a concertar a les noves generacions temes com Sealed with a kiss de 1962, en la veu de Jason Donovan, o el Blame it on the boogie de The Jackson 5 de 1978 en la veu de Kylie, o el The locomotion de Little Eva de 1962 també amb la veu de Kylie. Jason  Donovan va tenir altres èxits com When you come back to me del seu segon àlbum Between the line (1990). Per descomptat també Kylie en el seu segon àlbum, Enjoy yourself (1989), amb temes com Hand on your heart. De Rick Astley també van sonar sense parar temes com Together forever del seu primer àlbum o Take me to your heart del seu segon anomenat Hold me in your arms (1988). I si ets capaç de fer ballar a tanta gent perquè no ho faràs tu mateix, així que aquí tenim a Stock, Aitken i Waterman sobre d'un escenari amb el tema Roadblock.
Hi haurà qui menyspreï la seva producció, però la seva importància, més que mai en la cultura popular, és digna de ressenyar i recordar de tant en tant.

Comentaris

Entrades populars