Dedicada a...

Hola,

La música és el millor vehicle per fer un homenatge a una altra persona o potser venjar-se públicament d'ella o per dir-li simplement t'estimo. El curiós és quan la persona a la qual es refereixen és famosa i el tema es fa popular, però ja se sap que l'art no és com ho veu, escolta en aquest cas, el seu creador sinó de com ho percep el receptor. Hi ha centenars de referències així que aquestes només són algunes d'elles.
Una referència molt clara és la de el grup Weezer, el 1994 en el seu àlbum de color blau, va anomenar al seu tema mes famós Buddy Holly, com la gran estrella de la música popular moderna. Aquí els veiem en un concert a Los Angeles el 2010. Al mateix Buddy Holly, està dedicat també el tema American pie de Don McLean, que va aparèixer en el seu àlbum American pie de 1971. De fet la cançó està dedicada a el dia de la seva tràgica mort en un accident aeri al costat de Ritchie Valens i Big Bopper, que McLean anomena, com va fer la premsa de moment, el dia que la música va morir. L'actuació és per a la televisió britànica el 1972. Mika tampoc es va complicar massa i va anomenar a la seva cançó Grace Kelly, la qual va ser actriu i Princesa de Mònaco. El tema és del seu àlbum Life in a cartoon motion de 2007 i l'actuació és d'aquest mateix any al festival de Glastonbury. La punyent crítica dels Sex pistols està clarament dedicada a la seva reina, la reina Isabel II d'Anglaterra. El seu tema God save the Queen pertany al seu àlbum Never mind the bollocks, here's the Sex pistols de 1977. L'actuació és de 1978 a San Francisco. La primera frase del tema Candle in the wind ja ho diu "Goodbye Norma Jeane" Norma Jean era el nom real de l'actriu Marilyn Monroe. El tema pertany al seu àlbum Goodbye yellow brick road 1973 de Elton John. El 1997 canviaria parts del tema per dedicar-li a la seva amiga que acabava de morir, la Princesa de Gal·les. L'actuació és a Sydney el 1986. Els R.E.M. dediquen el seu tema Man on the moon al còmic Andy Kauffman. El tema pertany al seu àlbum Automatic for the people de 1992 i l'actuació és al festival de Glastonbury el 1999. El tema de Roberta Flack, Killing em softly with his song, fa referència a les cançons de Don McLean. El tema pertany a l'àlbum Killing em softly de 1973 just quan McLean estava en plena fama amb el seu àlbum American pie. Encara que hi ha diverses versions ja que va sorgir d'una nit de borratxera és que això de Dude looks like a lady, és a dir col·lega sembles una tia, és el que va dir Steve Tyler a Vince Neil cantant dels Montley Crue. Altres versions diu que no es referia a ell sinó a una cambrera. El tema pertany a l'àlbum Permanent vacation d'Aerosmith de 1987 i l'actuació és de la banda el 1994 a Nijmegan, Holanda.
Comencem amb una subcategoria curiosa que és cançons a famosos però amb els que he tingut alguna relació sentimental. Comencem amb el tema Hearts and bones de Paul Simon, del seu àlbum Paul Simon de 1983, que està dedicada a la que va ser la seva dona l'actriu Carrie Fisher. L'actuació és d'un dels seus concerts a Espanya. Taylor Swift és especialista en fer cançons a tots els seus ex, i que aquestes siguin tot un èxit. Encara que ella no sol reconèixer mai sobre qui parlen aquestes cançons, I knew you were trouble del seu àlbum Red de 2012, sembla dedicada al també cantant Harry Styles. Justin Timberlake també és molt d'aquesta tradició de dedicar-li cançons als seus ex, com aquesta Mirrors del seu àlbum The 20/20 Experience de 2012 que sembla estar dedicada a la seva ex l'actriu Jessica Biel. L'actuació és del 2018. Una altra cantant que en aquesta línia dels dos anteriors és Miley Cyrus. El seu tema 7 Things pertany al seu àlbum Breakout de 2008 i està dedicada al també músic Nick Jonas. L'actuació és a Los Angeles el 2008. Una excepció a aquesta llista de venjances sembla el tema Fix you. Escrita per Chris Martin per la que llavors era la seva dona, l'actriu Gwyneth Paltrow, després de la mort de el pare d'aquesta el productor i director Bruce Paltrow. El tema apareix en l'àlbum de la banda Coldplay anomenat X&Y del 2007, mentre que l'actuació és de la banda en 2017 a Sao Paulo. Matt Bellamy sembla que va escriure Madness inspirant-se en la seva ex l'actriu Kate Hudson. El tema apareix en àlbum de la banda Muse anomenat The 2nd law de 2012, l'actuació de Matt i els seus nois és a Roma al 2019. La canadenca Alanis Morissette li deia amb el tema You oughta know del seu àlbum Jagged little pill de 1995 , tot el que havia de saber d'ella al seu ex. Aquest era el famós actor de televisió el canadenc Dave Coulier. L'actuació és a Londres el 1996. Un músic que ha dedicat diverses cançons és Eric Clapton, però en aquest cas és Sheryl Crow qui li dedica un tema al seu ex Clapton. El tema és My favorite mistake que pertany al seu àlbum The globe sessions de 1998. Acabem la llista de retrets amb què feia Michael Hutchence, líder dels INXS al seu Suicide blonde. La rossa sembla que és la també australiana, com la banda, cantant Kylie Minogue. El tema pertany al seu àlbum X de 1990 i l'actuació és a Londres el 1991.
Acabem la llista amb quatre temes dedicats a altres tants jugadors de futbol, ​​prou inspiradors com perquè se'ls dediquin temes. La banda Delafé y Las flores azules només anomenen de passada a Andrés Iniesta demanant per a ell el reconeixement del màxim guardó que se li atorga a un jugador. El tema és Espíritu santo pertany al seu àlbum Delafé y las flores azules vs. Las trompetas de la muerte de 2010. L'actuació de la banda és a Vilagarcía de Arousa en 2013. La banda Los planetas van elevar a la categoria de mite a Gaizka Mendieta, al parlar d'ell en un dels seus temes més famosos. El tema Un buen día pertany al seu àlbum Unidad de desplazamiento de l'any 2000, l'actuació és en la celebració dels 75 anys de la sala Apolo de Barcelona el 2018. Joan Manuel Serrat li va dedicar directament al seu ídol de la infància, László Kubala, el seu tema Kubala de l'àlbum Material sensible de 1989.La actuació és a Reus aquest mateix any. Per acabar el genial Andrés Calamaro, com a bon argentí, li va dedicar un mític tema a Diego Armando Maradona. El tema es diu Maradona i està inclòs en el seu àlbum Honestidad brutal de 1999, l'actuació és d'aquest mateix any a Madrid.


Comentaris

Entrades populars