El camí que d'altres seguiran

Hola,

Aquesta setmana s'han tornat a conmemorar el dia de la dona i es una raó tan bona com qualsevol altre per ampliar les llistes que ja tinc fetes dedicades a dones en la música popular moderna, obviant els monogràfics. Per si les voleu repassar teniu:
Ella tiene una banda de rock and roll
Ella tiene poder
Black hearted woman
Ellas al poder
Las chicas al poder

En aquesta tenim a Gloria Gaynor amb inicis al r&b, que era un bon lloc per començar, pero que es va convertir en una de les reines del so disco, amb temes com aquest I will survive del seu àlbum Love tracks de 1978. Que el temps ha convertit en un himne per els colectius LGTBIQ+. Pat Benatar es d'aquelles que sempre ha demostrat que una dona pot ser la lider d'una banda de rock. La tenim amb dos temes, el Heartbreaker del seu àlbum debut In the heat of the night de 1979 i Hell is for children del seu àlbum de 1980 Crimes of passion. Podriem dir que Lisa Stansfield es una one hit wonder, que tothom només la coneix pel seu primer single del seu àlbum debut Affection de 1989 i que es diu All around the World, pero no hi ha molta gent que pugui donar noms de dones que es dediquin al r&b a les illes britàniques. La cançó Poker face del seu àlbum debut de 2008, anomenat The fame, auguraba un altre producte del pop però en canvi amagava una de les grans dives de la cultura popular moderna, Lady Gaga. Ningú te clar cap a on anirà la vida musical de Miley Cyrus. Filla d'una llegenda del country, nena Disney, rebel sense causa, pero quan hi posa tota la seva anima i trobes a una de les grans de la música. El tema Midnight in the sky pertany al seu àlbum del 2020 Plastic hearts. Dua Lipa es d'aquelles persones que amb només un parell d'àlbums sembla apuntar a omplir-nos les orelles amb èxits que no deixen de ressonar a totes bandes. Un d'ells es Don't start now del seu àlbum Future nostalgia de 2020.
Hi ha cançons a les que si tens cera edat et costa posar-li nom a la veu, però això ha passat sempre. Una d'aquestes es el tema Son of a preacher man que pertany a Dusty Springfield i el seu cinquè àlbum Dusty in Memphis de 1969. Dido no es exactament una one hit wonder, pero si només de dos o tres, un d'ells es el seu tema White flag del seu segon àlbum Life for rent de 2003. Tracy Chapman, si entra en aquesta definició, però tenint un tema com el seu Fast car dels seu àlbum debut, que porta el seu nom, de 1988, per què en vols mes?. A Janet Jackson la gent sempre li ha afegit el pes del seu cognom, pero sense ell ja es de les mes importants personalitats de la música popular moderna. Pot ser el tema amb que ho va vendre tot va ser el seu Rhythm nation, del seu àlbum de 1989, Janet Jackson's rhythm nation 1814, que per suposat no van deixar de comparar amb els del seu germà gran. Si vols classificar a Janelle Monáe et serà complicar, però no pots dubtar del seu talent, que temes com el seu Make me feel del seu àlbum Dirty computer de 2018 ho confirmen. Don't wanna fight es un tema de la banda Alabama Shakes, o es podria dir la banda de Brittany Howard i els seus nois, del seu àlbum Sound & color de 2015. The pretty reckless, tambè es pot dir que es la banda de Taylor Momsen i els seus nois, que porten una dècada retronant els escenaris amb temes com aquest himne anomenat Make me wanna die del seu àlbum debut Light me up de 2010. El tema Heavy cross de 2009 si es el one hit wonder de la banda Gossip, que pertany al seu quart àlbum Music for men. Quan moviments com aquests del dia de la dona comença a donar els seus fruits es rescaten noms com el de Sister Rosetta Tharpe, que per ser dona, negre i fer música poc convencional per aquell moment, a finals dels anys 30, havia estat amagada de les llistes. Ara molt la recuperen i veuen en temes com aquest Up above my head I hear music in the air, del 1946, els inicis del rock and roll, abans de l'inici oficial amb el tema Rock around the clock. I per acabar una de les grans representants de tot el que vindrà, Billie Eilish, que amb temes com All the good girls go to Hell del seu àlbum debut del 2019 When we all fall asleep, where do we go? està marcat el camí que d'altres seguiran.


Comentaris

Entrades populars