Simplement es va sortir de control

Hola,

El prestigiós Financial Times li dedica un article a la nostra nena sueca favorita, que l'ha titulat com It just spiralled out of control. Si un mitjà tan important, dedicat principalment a l'economia i als negocis, et fa cas és que el que dius compte. Encara que no dubteu que hi haurà qui no es farà ressò d'això o dirà que l'article és perquè ella ara és el poder. Ho he traduït el millor que he sabut, així que si teniu dubte d'alguna cosa veniu a l'original.

Greta Thunberg: 'Simplement es va sortir de control'

Tres anys després d'irrompre en l'escenari mundial, què és el següent per l'activista climàtica més famosa de la seva generació?

Leslie Hook

Greta Thunberg va complir 18 fa uns mesos, però de tant en tant s'oblida d'això. "De fet, ara puc votar", somriu. Però les paraules "nosaltres els nens" encara de vegades es llisquen en les seves frases, per costum. Ella és optimista sobre el canvi, però és un canvi més gran del que deixa veure: aquesta frase ha estat una part central del seu missatge.

Thunberg va esdevenir l'activista climàtica més cèlebre del món gràcies a aquesta idea: que els nens han de despertar a el món a la realitat del canvi climàtic. Tenia només 15 anys quan va començar la "vaga escolar pel clima", per la qual es va saltar les classes i es va asseure fora de parlament suec, a el principi sola i després amb dotzenes, després centenars de persones més tots els divendres. A mesura que el moviment creixia, amb l'ajuda dels discursos de Thunberg, milions d'estudiants es van unir. Ella es va prendre un any sabàtic de l'escola, va dirigir protestes a tot el món i ha estat nominada a el Premi Nobel de la Pau en tres ocasions.

Però avui el món és molt diferent. Quan parlem a mitjans de març, la major part d'Europa es troba sota algun tipus de confinament. Thunberg està a la casa de la seva família a Estocolm: la bicicleta estàtica del seu pare i algunes plantes d'interior formen el teló de fons de la nostra trucada de Zoom. També va tornar a l'escola i ja no faltarà a classes els divendres: les protestes durant la pandèmia han estat majoritàriament virtuals.

Buscant un costat positiu de la situació actual, li pregunto si veu algun costat positiu de la crisi, que va provocar que les emissions globals caiguessin un 6 per cent l'any passat.

"La pandèmia del corona no va portar res positiu", diu sense embuts. "Les reduccions d'emissions que vam poder veure van ser temporals i accidentals ... No van ocórrer a causa que en realitat intentéssim reduir les emissions. Així que això no té res a veure amb l'acció climàtica". Però la pandèmia conté una lliçó, diu: "Demostra que la crisi climàtica mai ha estat tractada com una crisi. Simplement es posa en un focus diferent".

Thunberg es va convertir en la cara de el moviment climàtic quan estava gaudint d'un gran èxit. En els últims dos anys, desenes de països han anunciat objectius d'emissions "netes zero" per al 2050, el que significaria pràcticament eliminar els combustibles fòssils de les seves economies. Xina i els Estats Units, els dos majors emissors de el món, han fet el canvi climàtic una prioritat diplomàtica. Moltes de les empreses més brutes de el món s'han compromès a reduir les emissions. I les imatges de milers de nens marxant pels carrers en protestes inspirades per Thunberg han galvanitzat un enfocament polític sobre el canvi climàtic que hagués estat inimaginable fa uns anys.

"L'efecte Greta" s'ha convertit en un fenomen amb vida pròpia. També s'ha convertit en objecte d'estudi i debat, no tots mancats de sentit crític, per part d'activistes, acadèmics i executius. Es pregunten quant de l'impacte de Thunberg és personal i quant es deu a el moment oportú; on va a continuació; i com de durador serà el seu impacte en economies i indústries que canvien lentament. I aquestes són preguntes que Thunberg també es fa a si mateixa.

Per què creu que es va fer famosa? "No ho sé", diu. "Suposo que va ser el correcte en el moment adequat. La gent estava llista per a aquest tipus de coses, i després simplement va enlairar. I una cosa va portar a l'altra i, sí, simplement va sortir de control o, al menys, del que era raonable ".

L'última vegada que ens vam veure va ser fa dos anys, quan vam dinar junts a Estocolm. Encara Thunberg és aparentment similar, al llarg de la nostra conversa queda clar quant ha crescut. És molt més segura i relaxada, i dóna respostes llargues i complexes quan es tracta dels seus temes favorits, com les trampes dels objectius nets zero.

Ella encara lluita una mica per poder entaular una conversa, una mica comú entre les persones que tenen la síndrome d'Asperger, una forma d'autisme. Com és tornar a l'escola? Molt diferent a abans, diu ella. Què pensa ella dels recents objectius climàtics establerts per les principals economies? "[Els meus punts de vista són] completament irrellevants ... No hauríem de centrar-nos en si les persones pensen que és suficient o si jo crec que és bo".

Però després d'un començament una mica espinós, ens acomodem. Thunberg comença a treballar en alguns brodats mentre parla, una peça que ha dissenyat per a un amic que és un activista climàtic als Països Baixos. "Puc fer aquestes coses durant les classes en línia", explica, mentre un fil vermell llisca per la pantalla de vídeo. "Em concentro millor quan faig alguna cosa a el mateix temps".

Li pregunto com ha evolucionat el seu missatge en els últims anys. Thunberg ha evitat durant molt de temps la discussió detallada sobre quines podrien ser les solucions per al canvi climàtic; ella insisteix que altres persones han de descobrir-ho. Però, ¿és hora de començar a pensar més en les solucions ara?

"Si comencés a parlar d'impostos o coses per l'estil, ja que tinc un abast tan gran, enviaria un senyal que la crisi climàtica és un problema que pot reduir-se a la política de partits. i això realment minimitza aquesta crisi ", diu.

" Necessitem deixar de enfocar-nos en dates i números i realment acceptar i reconèixer el fet que necessitem reduir les nostres emissions ara mateix. Podem parlar sobre 2030 o 2040 tant com vulguem. Però és el que estem fent ara el que realment importa. "

L'acord de París de desembre de 2015 va portar als països a establir gradualment objectius més ambiciosos, i l'augment de les xarxes socials va significar que un nou tipus de moviment de protesta podria estendre entre una generació més jove. Però també hi havia alguna cosa especial en la pròpia Thunberg.

En un dels seus moments més famosos a l'escenari, es va dirigir a la Cimera d'Acció Climàtica de l'ONU a Nova York el setembre de 2019. "¿ Com t'atreveixes? " preguntar a l'audiència dels grans reunits, de manera que semblaven llàgrimes de ràbia als seus ulls. "M'has robat els meus somnis i la meva infància amb les teves paraules buides". El discurs de Thunberg es va tornar viral, dominant els titulars sobre la cimera.

Realment se sentia tan enutjada o estava donant una mica d'espectacle? "Bé, vull dir, tots dos", diu. "Sabia que aquesta era una oportunitat única a la vida, així que serà millor que l'aprofiti al màxim. Així que em vaig permetre deixar que les emocions prenguessin el control".

No obstant això, sembla desconcertada perquè la imatge popular d'ella com una adolescent enutjada ha persistit. "Mai em enuig", diu amb una petita rialla. "Si li preguntes a algú que estigui en el meu entorn proper, probablement es riurien d'aquesta afirmació".

Online, l'humor irònic de Thunberg es reflecteix en els seus tweets, i ha rebutjat als seus crítics, inclòs l'expresident dels Estats Units, Donald Trump, que la va acusar de tenir un "problema de maneig de la ira" el 2019 i li va dir que anés a veure una pel·lícula per relaxar-se. Després de les eleccions nord-americanes, ella va tornar les seves pròpies paraules en contra: "Donald ha de treballar en el seu problema de maneig de la ira i després anar a veure una bona vella pel·lícula amb un amic! El seu sentit de l'humor sembla prosperar sota control.

Altres joves activistes inspirats per Thunberg diuen que es van identificar amb la seva veu. "el que va fer va ser simplement monumental, realment va impulsar el moviment juvenil", diu Dominique Palmer, un estudiant britànic i activista per la justícia climàtica que es va unir a les manifestacions de Fridays for Future. "En els discursos que dóna, ho diu tot molt clar i exactament com és. Això va ser molt refrescant per a molta gent ".

L'efecte que Thunberg té en la seva audiència és una de les coses úniques d'ella, segons un estudi publicat aquest any al Journal of Applied Social Psychology. "Hi ha molta gent que pensa que no ha fet res", diu Anandita Sabherwal, autora principal de l'article "L'efecte Greta Thunberg" i estudiant de doctorat a la London School of Economics. "La nostra investigació mostra que això no és cert, que ella ha canviat la mentalitat [de la gent]".

L'article de Sabherwal va trobar que les persones que havien sentit a parlar de Thunberg probablement sentirien un sentit més fort de "eficàcia col·lectiva", la creença que podien fer una diferència actuant junts. La grandària de la mostra va ser petit, al voltant de 1300 adults nord-americans, però Sabherwal creu que l'efecte pot ser encara més pronunciat en els joves, que no van ser inclosos en l'enquesta.

L'auge de l'activisme juvenil ja ha tingut alguns impactes en el món real, inclosos els casos judicials sobre el canvi climàtic presentats per nens. Una recent demanda legal a Austràlia busca aturar l'extracció de combustibles fòssils al país amb l'argument que el govern està violant el seu "deure de cura" de protegir els joves del canvi climàtic. (Un cas similar en els E.U.A. Va ser desestimat l'any passat).

També en el món empresarial, el nom de Thunberg ha estat omnipresent. "Fa un any, no podria haver anat a una sala de juntes sense que algú es referís a ella, específicament a Greta o a el moviment", diu Peter Bakker, president de el Consell Empresarial Mundial per al Desenvolupament Sostenible. "Greta i el seu moviment han jugat un paper increïblement important en la creació de consciència".

Una recerca a través de transcripcions de presentacions corporatives mostra que el nom de Thunberg apareix en llocs poc probables. El director executiu de Deutsche Börse, el grup borsari alemany, la va citar al presentar el seu treball sobre finances sostenibles. El director d'una gran empresa minera d'urani va assenyalar a Thunberg a el donar el seu pronòstic per al futur de la indústria nuclear. Un fabricant de tractors es va referir a ella quan va descriure els seus plans per a vehicles agrícoles de baixes emissions. La llista continua.

"Ella és una presència, de vegades explícita, sempre implícita, en els debats que estan tenint lloc, sobre la preocupació social pel canvi climàtic i la necessitat que les empreses siguin vistes com a bons actors ", diu Mark Lewis, estrateg en cap de sostenibilitat de BNP Paribas. Gestió d'actius.

Alguns pensen que Thunberg rep massa crèdit. Mike Hulme, professor de geografia humana a la Universitat de Cambridge, compara Thunberg amb l'ós polar com l'últim icona climàtic. "Fa quinze anys, allà on mirés, apareixia l'ós polar ... I durant un temps, allà on mirés, Greta Thunberg semblava estar a l'escenari".

Però Kingsmill Bond, estrateg energètic de Carbon Tracker, un grup d'experts en canvi climàtic, diu: "L'important que és diferent ara a qualsevol altre moment en els últims 50 anys, en un intent de prendre el clima més seriosament, és que l'economia ara treball. I aquest és el gran canvi que ha passat. Així que en lloc d'empènyer l'aigua costa amunt, ara estem empenyent aigua costa avall ".

En moltes parts de món, l'energia renovable és ara més barata que el seu equivalent de combustible fòssil. El cost dels panells solars ha caigut més de l'80 per cent durant l'última dècada, mentre que el cost de les bateries és una setena part del que era fa 10 anys. El assequible de l'energia renovable al seu torn ha portat a molts governs a prometre reduir les seves emissions; Segons un recompte, al voltant de dos terços de l'economia mundial estan coberts per algun tipus de compromís de zero emissions.

"Ella va aprofitar el moment", diu Bond. "Podria haver portat molt de temps. Es podria dir el mateix de qualsevol líder, aquest canvi hauria ocorregut de tota manera, però en realitat es necessita gent per fer-ho".

Thunberg no espera que la seva fama duri. "Em sorprèn que hagi estat tant de temps", diu. "En certa manera, encara no ho he comprès ... Has de mantenir-te allunyat d'aquest tipus de coses, no pots deixar que això ocupi la teva vida personal. Perquè quan tot aquest enfocament [en mi] desaparegui, la qual cosa passarà molt aviat. .. llavors això podria ser difícil de manejar ".

Una cosa per la qual està agraïda és que encara pot seguir amb la seva vida diària a Estocolm sense que la molestin. "Tinc molta sort a Suècia, tenim aquesta cosa anomenada Jantelagen ... ningú se t'acosta", diu. "Si vaig a un altre país, fins i tot si és només Dinamarca o Noruega ... llavors no puc caminar pel carrer sense que la gent em detingui. Però aquí a Suècia ningú em mira. Puc veure en els seus ulls que saben que sóc jo, i que em reconeixen, però no em detenen. la qual cosa és bastant agradable, en realitat ".

no està segura de quins seran els propers passos per al moviment juvenil climàtic. "Hem après durant aquest últim any que res es pot donar per fet, que no podem planificar les coses amb anticipació".

Tot i que ja no és una nena, diu que la seva eina principal no ha canviat: utilitzar l'autoritat moral per demanar als adults que facin el correcte. "La gent diu que no hauríem d'usar la moral, o agradar, avergonyir a la gent, o fer servir la culpa o el que sigui. Però com que no tenim cap acord vinculant a nivell mundial, això és tot el que tenim ... És el únic recurs que tenim disponible a mà. "

de moltes maneres, la plataforma de Thunberg mostra el gran poder que pot tenir la protesta, però també les seves limitacions. Fer demandes pot ser de gran ajuda. Però els nens activistes creixeran. I és probable que els propers passos en el moviment climàtic recaiguin en científics, polítics o enginyers.

Amb la cimera climàtica de l'ONU, COP26, que se celebrarà a finals d'aquest any a Glasgow, li pregunto si creu que pot marcar la diferència. Thunberg ha assistit a diverses cimeres climàtiques recents, primer com a activista poc conegut a Katowice, Polònia, el 2018, i a l'any següent com a celebritat a Madrid i Nova York. Ella diu que probablement anirà a Glasgow, "si no es cancel·la de nou i si em conviden".

Però creu que tots els cims anteriors van fracassar, i Glasgow no serà diferent. "Podem celebrar aquestes conferències i reunions eternament, una i altra vegada, tantes com vulguem. Això encara no portarà a cap canvi. Llevat que ... realment comencem a reconèixer aquesta crisi i admetem que hem fracassat fins ara."

Els seus gossos, Roxy i Moses, estan bordant a la porta i la seva brodat s'ha aturat. Li pregunto si sap el que segueix i si creu que seguirà treballant en el camp del canvi climàtic.

"Desafortunadament, sí", em diu. "El desig seria que tot estigués bé. I que no hi hauria necessitat d'activistes climàtics. Però per ser realistes, probablement aquest no serà el cas ... Una cosa és segura, estem Encara farem tot el que puguem, en funció de les circumstàncies. i seguir comunicant la ciència, i ser un mal de cap per als que estan al poder ", diu amb una petita rialla.

Comentaris

Entrades populars