Internet ha agafat festa

Hola,

Avui ha caigut internet. De fet no però ho ha semblat durant una bona estona i ha fet que molts hagin patit un atac de cor. Aquest mati si has notat que tenies problemes per accedir a llocs webs com Amazon, Spotify, Github, TV3, The New York times,... has patit la caiguda.
De fet el que ha caigut no han estat cap d'aquestes gran webs, sinó que totes elles per fer que la informació ens arribi mes ràpid els usuaris fan caché de moltes de les pàgines. M'explico, en una web hi ha dos tipus de contingut, el que canvia i el que no ho fa. Del primer tipus has d'estar a l'aguait de que fa l'usuari i respondre, el segon sempre serà el mateix per tothom que visiti aquella pàgina, així que perquè cada cop has de regenerar tota la pàgina que es temps i carrega de feina en els servidors, quan pots mostrar una copia que triga menys i no implica cap feina. Això últim es fer caché i per webs tan grans com les que avui han patit hi ha empreses dedicades només a fer caché de les seves pàgines. Així quan estàs en una part de la web on la informació canvia sí estàs accedint a la web, però si estàs en una part on la informació sempre es la mateixa on estàs accedint es els servidors d'aquesta empresa que fa copies. Doncs una de les mes importants avui ha patit un problema i ha deixat de fer de intermediari i per això els serveis estaven caiguts. Ja sabeu que a internet tots els errors tenen un número associat i aquest cas ha estat un 503, que ve a dir: estic massa embolicat i ara mateix no et puc servir el contingut que em demanes.
Hi ha coses que donem per suposades i no son tal. Internet pot caure, ens podem quedar sense electricitat, l'aigua no es infinita, un meteorit pot xocar contra el planeta, el Sol es pot apagar (de fet dels exemples aquest es el mes segur que passi) No vull di que haguem de viure amb neguit perquè aquestes coses passin però estaria be tindre un pla B, C i D per si un cas.


Comentaris

Entrades populars