Una peli de Richard Donner per veure avui

Hola,

El passat dia 5 de juliol morí el director Richard Donner, un d'aquests directors que diuen que només saben fer pelis taquilleres, encara que mes bé és que sabia que li agradava veure la gent. La seva carrera es va forjar com a director de sèries de televisió: Des de La dimensió desconeguda, passant per Els agents del CIPOL, L'illa de Gilligan, El fugitiu, Perry Mason, Ironside, Kojack ... totes aquestes sèries tenen capítols dirigits per Donner. Un bon dia volien un director resolutiu per fer una peli de sèrie B per unir-se a la moda de L'exorcista (1973), així Donner es feia càrrec de La profecia (1976). L'èxit va ser tal que un parell d'anys més tard estava darrere de les càmeres de Superman (1978) i el va rematar amb Els Goonies (1985) i a partir d'aquí va poder fer pràcticament el que li va venir de gust, gairebé sempre pelis de companys de viatge a la força, fins al 2006 que va dirigir la seva última pel·lícula. Aquestes són algunes de les que has de veure per conèixer a Donner:

- La profecia, 1976, The omen, dirigida per Richard Donner i amb Gregory Peck i Lee Remick en el repartiment. Uns pares perden la seva filla petita i decideixen adoptar un nen, al voltant de el qual comencen a succeir morts molt estranyes. Pel·lícula que la Warner va rebutjar i que la Fox, que va posar poca fe en ella, va contractar a un director amb nul·la experiència en pantalla gran i amb la qual van aconseguir que Gregory Peck tornés a el cinema. El resultat va ser un èxit mundial, treure a la Fox de la fallida i posar a Richard Donner en la llista de grans directors i la tornada de Peck a el cinema.
- Superman, 1978, Superman, dirigida per Richard Donner i amb Christopher Reeve, Gene Hackman, Margot Kidder, Ned Beatty, Marlon Brando i Glenn Ford en el repartiment. Abans de la destrucció de el planeta Krypton, Jor-El (Marlon Brando) envia a la Terra al seu únic fill Kal-El (Christopher Reeve) on serà criat per una família humana (Glenn Ford i Phyllis Thaxter) com un nen més. Al créixer descobrirà els seus poders i el coneixeran com a Superman. La segona part Superman II (1980), que podria arribar a considerar-se la mateixa película partida en dos, oficialment està dirigida per Richard Lester, en la qual van haver molts problemes, però amb el temps es va destapar que Donner va dirigir bona part d'ella.
- Lady falcó, 1985, Ladyhawke, dirigida per Richard Donner i amb Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer, Matthew Broderick, Leo McKern, Alferd Molina i John Wood en el repartiment. El bisbe (John Wood) llança una maledicció sobre els enamorats Navare (Rutger Hauer) i Isabeau (Michelle Pfeiffer), durant el dia ella serà un falcó i només recuperarà la seva forma humana de nit. Ell durant el dia mantindrà la seva aparença humana i de nit es convertirà en llop. Amb l'ajuda de Gaston (Matthew Broderick) i Imperius (Leo McKern) buscaran com desfer la maledicció.
- Els Goonies, 1985, The Goonies, dirigida per Richard Donner i amb Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen, Corey Feldman, Kerri Green, Martha Plimpton, Ke Huy Quan, John Matuszak, Robert Davi, Joe Pantoliano o Anne Ramsey. Un grup de nens troben un mapa d'on es troba amagat un tresor pirata a prop d'on viuen. Es llançaran a l'aventura de trobar-ho però no són els únics que van darrere d'ell. Oficialmene Donner la va dirigir, però quan tens en el guió a Chris Columbus, que encara trigaria a posar-se a el comandament de la saga Harry Potter, i estàs explicant una història pensada i pagada per Steven Spielberg, el qual no es podia posar en el projecte perquè està embolicat amb Indiana Jones i el temple maleït (1984) i El color porpra (1985), molta llibertat per dirigir no va haver de tenir.
- Arma letal I, II, III i IV (1987, 1989, 1992 i 1998), Lethal weapon, totes dirigida per Richard Donner i amb Mel Gibson i Danny Glover com els dos policies dispars de Los Angeles que resolen casos amb mètodes poc habituals. Durant les respectives entregues al repartiment s'afegiran Joe Pesci, Rene Russo o Chris Rock i com a dolents apareixeran actors com Gary Busey o Jet Li.
- Els fantasmes ataquen el cap, 1988, Scrooged, dirigida per Richard Donner amb Bill Murray, Karen Allen, John Forsythe, John Glover, o Robert Mitchum en el repartiment. Versió del Conte de Nadal de Charles Dickens on un odiós director de programes de televisió (Bill Murray) serà visitat durant la nit de Nadal per tres fantasmes.
- 16 carrers, 2006, 16 blocks, dirigida per Richard Donner amb Bruce Willis, Yasiin Bey o David Morse en el repartiment. L'agent Jack Mosey (Bruce Willis) ha de dur al pres Eddie Bunker (Yasiin Bey) des de la comissària al jutjat on ha de declarar. Un trajecte de setze carrers durant el qual mitja ciutat intentarà que Eddie no arribi amb vida.


Comentaris

Entrades populars